Vizuelna umjetnost

Promovisana poštanska marka "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti"

Promovisana poštanska marka "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti"
Foto: N.N. | Promovisana poštanska marka "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti"

BANJALUKA - Promocija poštanske marke "50 godina od Galerije do Muzeja savremene umjetnosti" održana je juče u Muzeju savremene umjetnosti RS, kao događaj koji je upriličen povodom izložbe "Od Galerije do Muzeja".

"Pošte Srpske" su izdale filatelističko izdanje poštanske marke posvećene obilježavanju 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjaluci u kojoj se Muzej nalazi, te proslavi 50 godina od osnivanja institucije. Poštanske marke sa fotografijom MSU RS biće dostupne za državni i međunarodni saobraćaj od 15. septembra.

Događaju su prisustvovali Sarita Vujković, direktorica MSU RS, Milenko Vučeta, izvršni direktor "Pošta Srpske" za poštanske i šalterske poslove, Nemanja Mićević, dizajner MSU RS, te Nebojša Đumić, dizajner "Pošta Srpske".

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što su 'Pošte Srpske' odlučile da povodom pedesetogodišnjeg jubileja MSU RS izdaju filatelističko izdanje poštanske marke, koje dodatno naglašava ovu posebnu godinu za našu instituciju. Ovo je posebno značajno jer se naša saradnja sa 'Poštama Srpske' na ovaj način nastavlja i što je nakon prigodne poštanske marke koja je izdata povodom našeg učešća na Venecijanskom bijenalu sada upriličeno izdanje koje dodatno naglašava 50 godina od osnivanja institucije, ali i 130 godina od podizanja zgrade u kojoj se Muzej nalazi", rekla je Vujkovićeva.

Milenko Vučeta je izjavio da "Pošte Srpske" redovno prate i podržavaju obilježavanje kulturnih manifestacija, važnih istorijskih događaja i jubileja, sportskih dešavanja, a kroz izdavanje prigodnih i redovnih poštanskih maraka na taj način teže da ostave trajni podsjetnik na te događaje.

"Poštanska marka je jedan od centralnih simbola same pošte i danas se podjednako koristi kao sredstvo za plaćanje poštanskih usluga, ali i kao najbolji vid promocije naše zemlje, jer, ipak, ljude širom svijeta tako upoznajemo sa kulturnim, sportskim i istorijskim dešavanjima kod nas", pojasnio je Vučeta.

Dizajner "Pošta Srpske" Nebojša Đumić osvrnuo se na kolekcije Muzeja kao izvor ideja, te je tako objasnio da on u svojoj kolekciji čuva veliki broj djela jugoslovenske, evropske i svjetske umjetnosti nastale od 1945. godine do danas.

Jedan od autora poštanske marke i dizajner MSU RS Nemanja Mićević pojasnio je da je bila velika čast učestvovati u izradi ove marke, koja je od velikog značaja.

"Izrada poštanske marke predstavlja specifičan dizajnerski zadatak s obzirom na mali format. Kolegi Nebojši Đumiću sam ponudio tri elementa: zgradu MSU RS, fotografiju najznačajnijeg rada u kolekciji Muzeja, a u pitanju je luminokinetički objekat velikog umjetnika Ota Pinea pod nazivom 'Balet svjetlosti za Banjaluku', te vizual povodom pedesetogodišnjice, koje je kolega Đumić na kraju uklopio na briljantan način u format poštanske marke", zaključio je Mićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije