Vizuelna umjetnost

U Arhivu RS otvorena izložba "Mumija"

U Arhivu RS otvorena izložba "Mumija"
Foto: N.N. | U Arhivu RS otvorena izložba "Mumija

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "Mumija" autora Željka Markovića otvorena je danas u Izložbenom holu Arhiva RS u Banjaluci. Izložba je nastala iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, koji je bio privatni sekretar kralja Petra II Karađorđevića.

"Izložba je nastala iz zbirke dokumenata i fotografija sekretara kralja Petra II Karađorđevića. Dokumenta sam pronašao na Tenerifama 2006. godine. Ovo je izuzetna izložba i 2007. sam je donio u Užice. Izložena ahivska građa sadrži značajne događaje u Srbiji u 20. veku", rekao je autor Željko Marković, koji je direktor Istorijskog arhiva u Užicu.

Napomenuo je da uz izložbu Istorijski arhiv Užica i Arhiv RS predstavljaju i knjigu "Petar II Petrović Njegoš" autora Momčila Vukovića Birčanina.

Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, istakao je važnost odluke autora da ovu građu pretvori u izložbu.

"Izložba će biti otvorena do 1. oktobra uz mogućnost produženja. Nakon toga ona će biti predstavljena i u drugim gradovima RS. Prije ovog izložba je bila predstavljena publici u Doboju. Ovo je nastavak saradnje duge više od dvije decenije između Istorijskog arhiva Užica i Arhiva RS", rekao je Stojnić.

Tanja Đaković, zamjenica ministra kulture u Vladi RS, otvarajući izložbu ukazala je na to da je ova postavka još jedan dokaz izuzetno dobre saradnje Srbije i Republike Srpske.

"Ova izložba je izuzetno značajna s aspekta što nam predstavlja činjenice iz naše istorije koje do sada nisu bile poznate javnosti", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije