Jet set

Čekić i kramp zamijenili mikrofonom

Čekić i kramp zamijenili mikrofonom
Čekić i kramp zamijenili mikrofonom

Halid Muslimović, folk pjevač rodom iz Prijedora, u 47. godini upisao je fakultet u rodnom gradu, gdje pohađa Koledž za informatiku i menadžment "Janjoš" Odsjek za ekonomiju.

Ovaj pjevač srednju metalsku školu završio je 1978. godine u Jasenicama u Sloveniji, a naknadno je, u Banjaluci 2003. godine, završio četvrti stepen.

Ova činjenica navela nas je da istražimo šta su od škole završile ostale bh. i srbijanske estradne zvijezde. U razgovoru s njima doznali smo razloge zašto je većina od njih zapostavila školu i latila se mikrofona.

Poznati kao ljudi dubokog džepa i velikih bankovnih računa, o njihovim karijerama se skoro sve zna, ali dio biografije o kojem oni nerado ili nikako ne žele da govore je obrazovanje koje su stekli prije nego što su se okušali na pozornicama.

Muslimović je, tako, istakao da od muzike nije imao vremena da upiše fakultet koji je imao želju da završi. Već nekoliko godine ima firmu "Halix" i želi da svoju praksu upotpuni diplomom.

"Nedavno sam položio i prvi ispit, i to engleski, osmicom. Studiram vanredno mada se trudim da idem i na predavanja. Nakon završetka menadžmenta želim da završim i pravni fakultet", otkrio nam je Halid.

Ukoliko istraje u svojim namjerama Halid će se moći pohvaliti visokim obrazovanjem, što nemaju priliku da učine mnoge njegove kolege. Saznali smo da među folkerima fakultet ima završen Haris Džinović, dok je roker Elvis J. Kurtović završio građevinski fakultet.

Od zidara do tesara

Priča o tesaru Halidu Bešliću, vodećoj zvijezdi bh. estrade, već se prepričava kao mit i vjerovatno pothranjuje skrivene ambicije grlatijih momaka, koji špartajući građevinskim skelama sanjaju kako će ih točak sudbine baciti ka većem auditorijumu od najbližeg kruga radnih kolega, s kojima se uz pjesmu zalije svaka primljena plata. Halid je imao i ambicije da se po završetku srednje škole upiše na Građevinski fakultet u Sarajevu, ali tada su došli "Dijamanti", "Zlatne strune", a sve ostalo je legenda.

Poznati pjevač narodne muzike Meho Puzić završio je za zidara. Radeći kao zidar zaradio je nadimak Kenedi. Nakon toga se počeo baviti muzikom, zahvaljjujući kojoj je doživio veliku popularnost.

Pored Elvisa J. Kurtovića, Amila Glamočak i Lejla Trto jedni su od rijetkih pop muzičara s fakultetskim diplomama.

Dragan Kojić Keba u izjavi za "Nezavisne novine" kaže da je vječiti student. Upisao je davno višu školu, Smjer spoljna trgovina, ali estrada mu nije dozvolila da je završi. Vjerovatno i neće jer, kako kaže, sada mu nije potrebna.

"Muzika me preokupirala tako da nisam imao vremena za školu", kratko je prokomentarisao Keba.

Najveća bh. zvijezda iz oblasti zabavne muzike, Edin Dervišhalidović - Dino Merlin, završio je bravarski zanat, te je nekoliko godina bio zaposlen u preduzeću "Pretis" u Vogošći. Ali, onda su došla "Kokuzna vremena", pa se i Dino umjesto čekića prihvatio mikrofona.

Hanka Paldum je završila trogodišnju trgovačku školu i nema radno iskustvo u struci. Kako nam je rekla, žao joj je što nije završila fakultet, ali završila je životnu školu koja je nekada važnija.

"Uvijek sam puno čitala kako bih bila kompetentna da razgovaram na svaku temu. Podržavam svakog ko hoće da ide u šlolu i da se obrazuje, ali ne mogu da smislim one koji sebe nazivaju dokrtor za rokenrol, doktor za ono i ovo", kaže Hanka.

Amela Zuković je, pohađajući Saobraćajnu školu, više pažnje posvećivala redovnim kafanskim tezgama, pa je ostala samo na srednjoj školi.

Poznati interpretator sevdalinki Rizo Hamidović u ranijim svojim izjavama nije krio da su ga iz svih škola istjerali. Nakon niza peripetija završio je zanat za mašinbravara, pa ne zaboravlja da kaže kako on i Tito imaju iste diplome.

"U Novom Pazaru, čim bih na času bio malo glasniji, imali su običaj reći: 'Napolje, svinjo.' Onda bih ja s rajom praćkama zared'o po školi i sve prozore polomio", govorio je Rizo.

Šerif Konjević je vanredno završio srednju ugostiteljsku školu u Prijedoru.

Srednju školu metalskih zanimanja na Marindvoru pohađao je Semir Cerić Koke. Uz završen tokarski zanat privatno je okončao kurs za kožara remenara.

Iz rudnika na pozornicu

Prije mikrofona, radeći najteže fizičke poslove, u rukama su krampove držali Kemal Malovčić i Rifat Tepić. Obojica su prve plate dobili kao rudari, a ovaj potonji je doživio ozbiljniju ozljedu na radu kada je ostao bez prsta.

Tu je i Slobodan Lalić, koji je niz dugih godina radio kao pružni radnik. Hasiba Agić je, sa druge strane, radila kao medicinska sestra.

Pjevačica Alma Čardžić je prijeratna studentkinja žurnalistike, a trenutno privodi kraju školovanje na Višoj poslovnoj školi u Sarajevu. Kako nam je rekao njen muž i menadžer Damir, Almi je ostalo još dva do tri ispita i diplomski do kraja.

"Međutim, pored muzike, Alma se u posljednje vrijeme bavi i politikom, tako da nije imala vremena da se bavi učenjem. Ali sigurno će ubrzo da stekne fakultetsku diplomu", istakao je Damir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije