TV

Dvije godine TV Gradiška: Život grada na malom ekranu

Dvije godine TV Gradiška: Život grada na malom ekranu
Foto: Milan Pilipović | Dvije godine TV Gradiška: Život grada na malom ekranu

GRADIŠKA – U okviru aprilskih svečanosti u Gradišci, obilježeno je dvije godine od puštanja u televizijskog signala RTV Gradiška.

U programu ove medijske kuće čine brojne emisije i direktni prenosi svih važnih društvenih događaja, kao što je Sajam privrede, javnih programa i sportskih događaja.

Rajko Romić, odgovorni urednik RTV Gradiška kazao je za "Nezavisne novine" da je 20. aprila 2022. godine počelo redovno emitovanje programa a dan kasnije centralne informativne emisije "Gradiška hronika" koja je postala vodeća u informisanju stanovništva u ovoj lokalnoj sredini i regionu.

"Od tada uz aktuelne priloge za Hroniku snimljeni su i brojni tematski intervjui, reportažne priče i gostovanja u studiju i realizovani prenosi uživo", naglasio je Romić.

Ideja vodilja u protekle dvije godine rada televizije Gradiška, kaže Sanja Subotić Cumbo, urednik TV Gradiška,  bila je uspostavljanje stabilnog sistema uz profesionalne i stručne kadrove te stalno obogaćivanje programskih sadržaja s posebnim akcentom na proizvodnju vlastitog televizijskog programa, tematskih sadržaja i aktuelnosti i programa koji imaju trajnu vrijednost i predstavljaju video arhivu gradiške istorije.

Televizija Gradiška je 2023. godine uvela pet novih emisija i uspješno realizovala 13 različitih programskih sadržaja vlastite produkcije.

Takav trend nastavljen je i u 2024. godini. Svakog radnog dana televizija Gradiška emituje: "Gradišku hroniku", Jutarnji program "Dobro jutro Gradiška", "Vijesti" i emisiju "Tragovima istorije".

Aktuelne teme iz privrede, politike i društva sa gostima u studiju zastupljene su u emisiji "Na dnevnom redu", teme iz oblasti zdravlja sa eminentnim stručnjacima obrađuju se u emisiji "Na prvom mjestu", aktuelnosti iz oblasti poljoprivrede i agrara u emisiji "Agro Gradiška", pregled dešavanja sedmice u emisiji "Na kraju sedmice", sportske aktuelnosti zastupljene su u emisiji "Tempo".

U 2024. posebnu pažnju posvetili su obrazovanju, srpskom jeziku i književnosti u emisiji "Riječ i slovo", a u 2023. godini emitovali i 11 emisija kolažnog tipa sa 11 različitih lokacija na otvorenom prostoru pod nazivom "Gradiška u kadru".

U TV Gradiška takođe ističu da su ove godine počeli emitovanje  nove emisije "Trend" o savremenim trendovima u oblasti mode, ljepote, zdravlja, kulture, sporta i uređenja enterijera koju priprema i vodi Nataša Miljković.

"Povodom druge godišnjice rada pripremili smo prvu epizodu novog serijala kulturno-obrazovnog i dokumentarnog programa "Baština zavičajnih stvaralaca" s ciljem očuvanja našeg jezika, književnosti i kulturne baštine Krajine, Kozare i Potkozarja. Ovaj vrlo zahtjevan projekat uključio je saradnju RTVG-a sa drugim ustanovama "Narodnom bibliotekom", Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta" i "Zavičajnim muzejom Gradiška", sa uglednim profesorima srpskog jezika i književnosti, književnicima, glumcima, etnolozima i etnomuzikolozima. U pitanju je ciklus emisija posvećen Branku Ćopiću, Petru Kočiću, Mladenu Oljači, Draganu Kolundžiji i drugim poznatim i manje poznatim piscima i istoričarima Krajine", kaže Sanja Subotić Cumbo.

Pouzdan lokalni javni servis

Rajko Romić, odgovorni urednik i direktor RTV Gradiška podsjeća da TV Gradiška realizuje specijalne programe kao što su novogodišnji, božićni i program povodom Dana grada posvećen gradiškoj istoriji, kulturi i tradiciji.

"Redovno prenosimo sjednice Skupštine grada Gradiška, što je važno medijsko i društveno dostignuće u našoj sredini. Osnovni zadatak televizije Gradiška koja zajedno sa radijskim i veb sektorom čini Radio-televiziju Gradiška, lokalni javni servis, je informisanje građana o svemu što se dešavanja na području lokalne zajednice i šire uz prateće obrazovne, kulturne, sportske i druge sadržaje", kazao nam je Romić.

Tim RTV Gradiška čini dvadeset novinara i saradnika u redakcijskom i tehničkom sektoru.

Televizijski program dostupan je putem kablovskih operatera, Mtel mreže na kanalu 97 i Blicneta na kanalu 56.

Ključnu ulogu u formiranju i funkcionisanju TV Gradiška, osim RTV Gradiška,  ima Gradska uprava koja je, u saradnji sa "Kulturnim centrom" obezbijedila funkcionalan prostor, novu tehniku i finansije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije