Internet

30 godina od prvog računarskog internet crva

30 godina od prvog računarskog internet crva
Foto: Ilustracija | 30 godina od prvog računarskog internet crva

Robert Tapan Moris, sin poznatog američkog kriptografa Roberta Morisa Starijeg, u novembru 1988. godine gotovo da je, sasvim slučajno, uništio cijeli tadašnji internet.

Moris je imao 20 godina i studirao na Univerzitetu Kornel. Tada ga je zaintresovalo da sazna koliko je veliki tadašnji internet.

Napisao je program čiji zadatak je bio da "putuje" od jednog do drugog kompjutera, poslije čega bi svaki kompjuter poslao signal njegovom kompjuteru, koji onda sabirao se signale.

Na taj način Moris je htio da izbroji sve kompjutere koji su bili povezani na internet.

Program je dobro radio, ali je Moris znao da bi, ukoliko počne prebrzo da se širi, program mogao da izazove probleme. Mehanizmi za usporavanje širenja, koji su bili dio programa, nisu radili kako je on zamislio.

Program je tako uspio da "zapuši" velike dijelove tadašnje mreže, kopirajući se na računare i, potom, šaljući signal nazad na Morisov kompjuter.

Kada je shvatio šta se dešava, pokušao je da obavijesti nekoliko administratora tadašnjeg interneta, ali mu to nije pošlo za rukom. Njegov program je zakrčio sav internet saobraćaj i poruke jednostavno nisu mogle da prolaze.

Robert Moris je tako, svojim programom uspio da izvede prvi kibernetski napad u istoriji informatike i interneta.

Vremenom, takav napad je dobio ime DDoS (Distributed Denial of Service), odnosno napad uskraćivanjem usluge, kod koga veliki broj uređaja povezanih na internet (uključujući i neke neočekivane, kao što su veb kamere) na jednu određenu adresu putem interneta šalju gomilu podataka. Tada, usljed prevelike aktivnosti, dolazi do preopterećenja, zbog čega se računar naprosto isključi ili usljed zakrčenja protoka više ne može da komunicira sa ostalim kompjuterima na internetu.

Moris je tako napravio prvog računarskog internet crva.

Crvi i virusi su relativno slični, jedino što virus mora neko da pokrene kako bi radio (npr. korisnik ili haker), dok se crv automatski pokreće čim se pojavi na računaru.

Tako na primjer, ako koristite programe za slanje i prijem elektronske pošte i neko vam pošalje virus, vi prvo morate da kliknete na njega. Međutim, ako vam neko pošalje crva, samo "skidanje" imejl poruke na kompjuter može da ga pokrene, pa crv odmah može da bude poslat na sve imejl adrese iz vašeg imenika.

 

U to vrijeme, tek je manji broj ljudi shvatao koliko je bitna bezbjednost računara, a još manji broj korisnika interneta je imao neki program za zaštitu, kao što su današnji antivirusi.

Upravo zbog toga Morisov crv je mogao da se raširi tolikom brzinom.

Naučnicima sa Univerziteta Perdju i Berkli trebalo je puna 72 sata da zaustave Morisovog crva. U međuvremenu, on je zarazio desetine hiljada računara, što je bilo oko 10 odsto ukupnog broja kompjutera povezanih na tadašnji internet.

Trošak uklanjanja virusa iznosio je nekoliko stotina, a u nekim slučajima i nekoliko hiljada dolara po računaru.

Budući da se radilo o ranim danima interneta, javnost nije bila obaviještena od ovom događaju. Pojedinci su se tada brinuli da li i oni mogu da "pokupe" taj virus.

Iako Moris nije imao namjeru da uništiti internet, šteta koju je napravio njegov program privukla je pažnju nadležnih. Moris je tako postao prvi čovjek koji je priveden i izveden pred sud pod tada novim Zakonom o računarskoj prevari i zloupotrebi.

Osuđen je na tri godine uslovne kazne zatvora, a morao je i da plati novčani dio od 10.000 dolara.

Robert Tapan Moris je tokom '90.-ih godina, postao "dot-com" milioner. Danas radi kao profesor na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije