Internet

Još jedan TikTok video o izgladnjivanju postao trend (VIDEO)

Još jedan TikTok video o izgladnjivanju postao trend (VIDEO)
Foto: Pixnio | Još jedan TikTok video o izgladnjivanju postao trend

​Jedan od posljednjih viralnih trendova na TikToku imena "Djevojačka večera" na zabavan način prikazuje šta djevojke ponekad jedu za večeru, a da nije "potpuni" obrok. Tako se na tanjirima djevojaka na TikToku mogu pronaći razne grickalice, slatkiši, ali i kombinacije drugih namirnica koje su zdrave, ali ne izgledaju kao kuvani obrok.

Ali, iako se ovaj trend smatra šalom i simpatičnom dosjetkom vezanom uz manjak vremena za pripremu obroka ili to što se djevojkama nekada jednostavno ne da kuvati, neki smatraju da on promoviše nezdravo razmišljanje o hrani.

TikTokerka Olivia Maer slučajno je, prije više od mjesec dana, na TikToku započela viralni trend imena "Djevojačka večera. Olivia je, u jednom od svojih videa, komentarisala kako je na TikToku vidjela da jedna djevojka komentarisala da su, u srednjovjekovnim vremenima, kmetovi jeli samo hljeb i sir i kako je to bilo užasno, ali da je to, u ova vremena, njen idealan obrok.

@liviemaher #girldinner #medievaltiktok ♬ original sound - Olivia Maher

Na to je Olivia pokazala da i njen obrok izgleda slično te da za večeru samo ispred sebe postavi razno voće, maslac, hljeb, sir ili šta god već ima u frižideru i jede od svega po malo. Naravno, to je nazvala svojom ženskom večerom odnosno, "Djevojačkja večer". Ubrzo su i druge djevojke počele dijeliti svoje obroke sastavljene od bilo čega što prvo "dohvate", ali takođe, nije trebalo proći previše vremena da bi se ovaj trend počeo smatrati toksičnim.

"Cosmopolitan" piše kako su neke djevojke ovaj trend shvatile kao povod da se hvale time što jedu premalo i što ne jedu nutritivno bogate namirnice. Naime, jedna djevojka je, kao svoju žensku večeru, snimila samo zdjelicu punu leda koja se nikako ne može smatrati obrokom dok je druga djevojka pokazala tanjir na kojemu se nalaze samo dva kuvana jajeta, jedna jagoda i komadić sira što nije dovoljna količina za obrok odrasle osobe.

Naime, večera se smatra "velikim" obrokom u danu i trebala bi sadržavati puno veću količinu hrane, kalorija i nutrijenata nego što to tijelu može pružiti "obrok" koji se sastoji od nekoliko zalogaja bilo koje vrste hrane.

Iza doslovnog shvatanja ovog trenda i smatranja da donošenje nezdravih odluka vezanih uz hranu "može proći" ako se prikaže na simpatičan i zabavan način, stoji u objašnjenju psihologa, prenosi "Srednja". To objašnjenje prvenstveno se odnosi na sliku o sebi.

"Rasprostranjenost kulture koja promoviše razne dijete, gubitak kilograma i slično, većinom je promovisana u medijima, društvenim normama i industrijama koje profitiraju od toga što je neko nesiguran u sebe", za "Cosmopolitan" objašnjava psiholog Sofi Mort.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije