Internet

YouTube će brisati vaš kanal ako ne zarađuje dovoljno novca?

YouTube će brisati vaš kanal ako ne zarađuje dovoljno novca?
Foto: Ilustracija | YouTube će brisati vaš kanal ako ne zarađuje dovoljno novca?
N.N.

Naslov ove vijesti možda navodi na pogrešan zaključak, ali upravo tako izgledaju novi uslovi korišćenja YouTube-a. Nakon najnovijeg ažuriranja uslova, svi kreatori sadržaja zbunjeni su određenom stavkom.

U odeljku "Obustava i ukidanje naloga" dodata je kontroverzna stavka: "YouTube može da vam ukine pristup usluzi ili pristup sa vašeg Google naloga, djelimično ili u cjelosti ukoliko YouTube vjeruje da, prema vlastitom nahođenju, pružanje usluge vama više nije komercijalno održivo". Prema ovoj izjavi čini se da bi YouTube mogao samo da izbriše vaš YouTube nalog/kanal ako niste komercijalno isplativi za njihovu platformu.

Ne možemo biti previše sigurni šta to znači, ali ključna riječ "komercijalno" ne ukazuje nužno na ograničenja za ljude koji promovišu govor mržnje ili nasilni sadržaj. Takođe, teško je pretpostaviti faktore koje će YouTube da uzme u obzir pri procenjivanju da li je kanal (ili Google nalog uopšte) "komercijalno održiv".

Kao odgovor na izvještaje 9to5Google-a na istu priču, PR je spomenuo da je sve upravo onako kako je i bilo, a ažuriranje uslova usluge osigurava da ih je lakše razumijeti nego ikad prije. Iako je zvaničan odgovor možda obećavajući, sigurno je diskutabilna stavka koja je uznemirila sve kreatore sadržaja.

(Ubergizmo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije