Istorija

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi
Foto: N.N. | Izložba Muzeja RS "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Moskvi

BANJALUKA - Multimedijalna izložba "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" Muzeja Republike Srpske biće otvorena u Izmajlovskom Kremlju u Moskvi 13. novembra. Autor izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a izložba će biti predstavljena u okviru međunarodnog projekta "Tragedija. Prevazilaženje. Podvig. 1418 koraka do pobjede".

Cilj projekta je očuvanje istorijskog sjećanja i stvaranje jedinstvene izložbe koja obuhvata različite strane života stanovništva tokom Velikog otadžbinskog rata; kako su ratovali, kako su snimali rat za potomke, život civila, kako se svaki borio za pobjedu radeći svoj posao.

"Glavni zadatak izložbe je očuvanje i prenošenje pamćenja generacijama, vaspitavanje poštovanja prije svega omladine prema našim precima i ponosa za doprinos pobjedi u Velikom otadžbinskom ratu", naveli su iz Muzeja RS.

Koncentracioni logor "Jasenovac" bio je najveći ustaški logor smrti na području Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Izgrađen je po ugledu na njemačke koncentracione logore. Formiran je u skladu sa nastojanjem ustaškog režima da se Nezavisna Država Hrvatska riješi nepoželjnih elemenata, prije svega Srba. "Primjenjujući rasnu politiku prema nacističkim uzorima, ustaška vlast nastojala je da se riješi i Jevreja i Roma. Takva politika dovela je do genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Najveći broj žrtava bio je u sistemu logora "Jasenovac", gdje su likvidirani i antifašisti, kao i drugi ljudi koji se nisu slagali sa zvaničnom ustaškom politikom", saopštili su iz Muzeja RS.

Povodom otvaranja izložbe u Moskvi održana je i online konferencija, u organizaciji novinske agencije TASS. Učesnici u konferenciji iz Muzeja RS bili su Miladin Savić, direktor Muzeja RS, Milenko Đorđević, autor postavke, a ispred Ruskog centra "Ruski mir" učestvovala je Natalija Milaković, direktorica.

Na konferenciji su učestvovali i Mogilevski Konstantin Iljič, predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva, član Predsjedništva PID i izvršni direktor Fonda "Istorija otadžbine", Aleksejeva Marina Viktorovna, predsjednica Odbora direktora GK "Kremlj u Izmajlovu" i akademik Međunarodne akademije menadžmenta, Irina Rebrova, autorka izložbe "Zapamti nas...", kandidat istorijskih nauka i doktor filozofije, zatim Zujeva Veronika Mihajlovna, kustoskinja muzejsko-prosvjetnog odsjeka GK "Kremlj u Izmajlovu", i Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji.

Temelj izložbe posvećene Velikom otadžbinskom ratu biće tematska izlaganja muzeja - učesnika projekta: Muzej hljeba, Muzej oružja, Muzej istorije tkanine "Živo platno", Muzej - pozorište ruske igračke, Muzej animacije na teritoriji KRK "Kremlj u Izmajlovu". Realizaciju učešća Muzeja RS omogućilo je Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije