Naoružanje

Pratite nas na Google news

Šveđani zabrinuti zbog ruske džinovske podmornice "Antej"

Šveđani zabrinuti zbog ruske džinovske podmornice "Antej"
Foto: wikipedia.org | Šveđani zabrinuti zbog ruske džinovske podmornice "Antej"
N.N.

Radi se o nuklearnom podvodnom objektu koji nije pogodan za veličinu akvatorije Baltičkog mora. Na njemu se nalazi prilično veliki udarni arsenal sastavljen od krstarećih raketa i torpeda koji su naoružani atomskim bojevim glavama. Ove bojeve glave su 12-13 puta jače od onih koje su sa lica zemlje zbrisali japanski grad Hirošima.

Nuklearna napadna podmornica klase 949A "Antej" (kodifikacija NATO Oscar-II) naoružana je između ostalog i sa torpedima koja nose atomske bojeve glave. Njihova snaga se kreće u rasponu od 15-200 kilotona, i uglavnom se primjenjuju u borbi protiv drugih podmornica, ali i velikih površinskih objekata (raketne krstarice, razarači, udarne pomorske grupe koje predvode nosači aviona i sl.).

Ovo "podvodno čudovište" je dugačko 154 metra i pogone ga dva nuklearna reaktora koji mogu da ga potjeraju do brzine od 30 čvorova. Maksimalna širina podmornice iznosi 18,2 metra, a ukupni deplasman dostiže 14,700 tona/23,860 tona pod vodom. Komparacije radi, najveća podmornica švedske mornarice je dugačka svega 60 metara i pogoni je dizel-električni pogon- prenosi internet portal inosmi.ru.

"Radi se o ogromnom podvodnom objektu koji nije pogodan za veličinu akvatorije Baltičkog mora. Ovakve podmornice je veoma lako pratiti" - smatra švedski ekspert.

Međutim, ako je tako, šta onda ova podmornica uopšte radi u vodama Baltičkog mora?

"U ovom momentu ja nemam odgovor na to pitanje. Ostaje nam da vidimo. Moguće je da će u perspektivi biti održane neke vojne vežbe (u narednih nekoliko nedjelja). U svakom slučaju u Baltičko more je uplovilo jedno veoma moćno borbeno sredstvo"- ističe Niklas Granholm.

Nuklearna torpeda

Poznato je da napadne podmornice ove klase mogu da nose 24 krstareće rakete velikog dometa koje su opremljene nuklearnim bojevim glavama. Međutim , švedseki ekspert sa Instituta za odbrambena istraživanja upozorava, da bi u njihovom arsenalu mogla da budu i nuklearna torpeda.

Najslabija bojeva glava koju nose ova torpeda su ekvivalneta 15 kilotona, što je uporedivo sa eksplozijom atomske bombe prilikom uništenje japanskog grada Hirošima. Međutim, ova torpeda mogu da nose atomske bojeve glave koje produkuju snagu eksplozije od 200 kilotona što je 12-13 puta snažnije od pomenute eksplozije.

"Generalno, radi se o bojevim glavama koje su prilično velike. Tačnije, postoje dva tipa ovih bojevih glava. Manji i veći. Prvi tip je namijenjen za borbu protiv podmornica uslovnog neprijatelja, dok je drugi tip namijenjen za borbu protiv velikih ratnih brodova. Krstareće rakete su namijenjene za borbu protiv američkih nosača aviona koji posjeduju široku zonu dejstva" – ističe švedski ekspert.

Demonstracija vojne moći

Prema mišljenju Niklasa Granholma, ovaj tip podmornice se savršeno uklapa u novu rusku koncepciju upotrebe svojih pomorskih snaga.

"Rusija na ovaj način demonstrira svoju vojnu moć. Ove podmornice se uvode na vojne vježbe na kojima izvode manevre, i potom se brzo vraćaju u svoje baze. Konkretno, ovaj tip podmornice ke konstruisan za realizaciju operacija na prostoru Sjevernog Atlantika i Barencovog mora. Njen osnovni zadatak je odbrana glavnih udarnih nuklearnih snaga strategijske namjene koje se nalaze na sjevernom pravcu" – smatra švedski ekspert.

Ne treba uopšte ni zamisliti kakve bi se razorne posljedice mogle desiti ukoliko bi kojim slučajem došlo do velike havarije na ovim izuzetno opasnim podvodnim objektima. Naime, na podmornicama ove klase su registrovani česti incidenti koji su uglavnom lakše prirode, ali koji su veoma opasni s obzirom da se radi o sredstvu koje je "načičkano" torpedima i raketama koje nose atomske bojeve glave, i koje povrh svega pogone dva nuklearna reaktora.

Najpoznatiji incident sa "Antejima" se desio pre 20 godina, kada je napadna podmornica "Kursk" potonula usled neplanirane eksplozije torpeda koje se nalazilo u spremniku podmornice. Tom prilikom su poginuli i svih članovi posade koji su zajedno sa njom potonuli na morsko dno.

"Ukoliko se na nuklearnoj podmornici koja je naoružana torpedima sa atomskim oružjem desi velika havarija, to bi mogao biti veliki problem“" - upozorava prvi čovjek istraživačkog sektora Instituta za odbrambena istraživanja Niklas Granholm.

Inače ruska vojna industrija je na bazi podmornica klase 949A "Antej" (kodifikacija NATO Oscar-II) razvila projekat njihove modernizacije, koji se pre svega tiče ozbiljnog unapređenja njenog udarnog potencijala. Pun paket modernizacije je već prošla napadna podmornica ove klase koja nosi oznaku K-186 "Omsk" (Tihookeanska flota).

Prema pisanju ruskog internet portala Rambler, modernizovana podmornica "Omsk" će umjesto 24 rakete P-700 "Granit" nositi modernije protivbrodske supersonične rakete P-800 "Oniks" i to u broju od 72 komada. Nije isključeno da će ovaj raketonosac biti naoružan i podmorničkom verzijom subsonične krstareće rakete "Kalibr" dometa 2,500 km.

(Russia Beyond)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije