Nauka

Banjalučka "E-klinika" pobjednik u kategoriji e-zdravlje na "Balkathonu 2.0"

Banjalučka "E-klinika" pobjednik u kategoriji e-zdravlje na "Balkathonu 2.0"
Foto: N.N. | Banjalučka "E-klinika" pobjednik u kategoriji e-zdravlje na "Balkathonu 2.0"

BANJALUKA - Tim "E-klinika" iz Banjaluke pobjednik je u kategoriji e-zdravlje na drugom online takmičenju zapadnog Balkana za najbolja digitalna rješenja "Balkathon 2.0", koje je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Aleksandar Kovač, vođa i idejni tvorac ideje "E-klinika", priča za "Nezavisne" da su ovu aplikaciju napravili sa ciljem da korisnicima pojednostave čitav proces rezervacija i evidencija usluge klinika.

"Radimo na način kako bi čitav proces postao automatizovan, što bi klinikama olakšalo vođenje rezervacija pregleda. Ovo je jedan potpuno novi način komunikacije između pacijenta i ljekara što se tiče termina, a kasnije će se razvijati sa uputnicama i nalazima", rekao je Kovač.

Dodaje da je ideja nastala prije dvije godine, nakon čega se konsultovao sa ljudima iz IT svijeta, koji su u njoj prepoznali potencijal.

"Realizaciju ideje smo počeli u februaru ove godine i još radimo na platformi. Ove sedmice otvorićemo naloge za klinike, te ćemo uskoro biti aktivni. Pacijenti će u startu moći vidjeti koje su kod nas klinike aktivne, te dobiti njihov kontakt. Faza validacije će trajati još nekoliko mjeseci u sklopu koje usavršavamo čitav komunikacioni sistem i automatizaciju rezervacija", istakao je Kovač.

Dodao je da promocija aplikacije počinje u gradu, te su već razgovarali sa klinikama, koje su prepoznale potrebu za ovakvim sistemom.

"Plan je da u narednom periodu predstavimo potencijale aplikacije i u Bijeljini i Prijedoru, kao i ostalim gradovima BiH. Imamo planove i regionalnog širenja aplikacije, a platforma ima potencijal da se proširi planetarno", naveo je Kovač.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra, rekao je da su se prvi put sa timom "E-klinika" sreli prošle godine, te da su s njima radili treninge, obuke i sve što je potrebno da ta ideja postane poslovni plan.

"Uspjeli su da izbore prvo mjesto u kategoriji e-zdravlje, tako da su jedan od četiri pobjednika ovog takmičenja. Ova ideja pruža usluge i servise medicinskim ambulantama, ljekarima i pacijentima da ih kroz e-sistem poveže, i to od osnovnih stvari, zakazivanja pregleda, do konsultacija, razmjene podataka i tako dalje. Priličan broj ljudi je iskazao interes za onim što oni rade", objašnjava Gverić.

U okviru ovogodišnjeg takmičenja timovi sa zapadnog Balkana mogli su da prijave svoje ideje u četiri tematske oblasti: pametni gradovi, e-zdravlje, zeleni gradovi i e-preduzetnik, a ove godine je pristiglo 90 aplikacija, a odabrano je 37 timova koji su učestvovali u takmičenju.

Finalni događaj održan je 28. maja putem Zooma, a nakon prezentacija i pitanja komisije, odabrani su pobjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije