SP Qatar 2022.

Nauka

U Egiptu otkriveni ostaci koptskog manastira iz 5. vijeka

U Egiptu otkriveni ostaci koptskog manastira iz 5. vijeka
Foto: Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay/ilustracija | U Egiptu otkriveni ostaci koptskog manastira iz 5. vijeka

Tim arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. vijeka, koji će dodatno doprinijeti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

"Francusko-norveški tim otkrio je ruine na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija. Riječ je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stijene i nekoliko objekata izgrađenih od blata", saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete, prenosi londonski dnevnik "The Guardian".

"Manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obilježja egipatskih Kopta", izjavio je Osama Talat načelnih odjeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema riječima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkvi su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju "prirodu monaškog života u tom dijelu svijeta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. vijeku.

Egipatske vlasti su u posljednjih nekoliko mjeseci saopštavale vijesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprijediti turističku ponudu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije