Okolina

Umjetnici stali u odbranu planete Zemlje

Umjetnici stali u odbranu planete Zemlje
Foto: N.N. | Umjetnici stali u odbranu planete Zemlje

Tokom 2015. godine Ujedinjene nacije su upozorile da klimatska kriza dolazi do tačke poslije koje više neće biti povratka.

Upravo te godine grupa umjetnika je odučila da ostavi svoj doprinos u borbi protiv ovog globalnog problema objavom pjesme posvećene planeti Zemlji. 

Pol Mekartni, Fredži, Nataša Bedingfild, Bon Džovi i Šon Pol objavili su pjesmu "Love Song to the Earth" koja je trebalo da pošalje poruku svim ljudima u nadi da će otvoriti oči i spasiti svijet od globalne katastrofe. Pjesma je bila potpuni promašaj i nije ušla ni na jednu top-listu na planeti.

Danas su stvari nešto drugačije jer klimatske promjene više nisu tema o kojoj razgovaraju samo naučnici, već je spas Zemlje postala tema svakodnevnih razgovora velikog broja ljudi. 

Viđamo sve veći broj muzičara, kao i veliki broj filmova i predstava koje stvaraju liniju povezivanja između umjetnosti i ekologije. Stručnjaci smatraju da možda i jesmo imali spor start u uviđanju problema, ali da će i samom promjenom u pop-kulturi doći do promjene u pogledu očuvanja prirode.

Naime, umjetnik Džulijan Oliver će ovog mjeseca u Mančesteru izložiti instalaciju koja prikazuje kako na svakih 19 minuta jedna životinjska vrsta izumre na Zemlji.

Muzičari, sa druge strane, imaju svoj pristup ovom problemu, pa je tako njihov odgovor u tekućoj 2019. godini bila pjesma "Earth" (Zemlja) koju potpisuje umjetnik Lil Diki.

On je za potrebe ove pjesme okupio veliki broj najvećih imena iz svijeta muzike i filma, među kojima su Snup Dog, Džastin Biber, Ariana Grande, Kevin Hart, Leonadro Dikaprio, Adam Levajn, Majli Sajrus i mnogi drugi.

"Pokušali smo da napravimo nešto što će natjerati ljude da kroz komičan pristup počnu da slušaju i da konačno nauče da je Zemlja u opasnosti", rekao je Beni Blanko, producent singla "Earth".

On je dodao da je potrebno da što prije počnemo praviti promjene, inače dolazimo do tačke bez povratka.

"Bilo nam je bitno da napravimo pjesmu koja će na zanimljiv i komičan način da upozori slušaoca na problem. Možda će upravo ova pjesma natjerati ljude da se informišu više o problemu i da sami načine prvi korak ka očuvanju naše planete", dodao je Blanko.

Njegov video trenutno ima više od 160 miliona pregleda na mreži YouTube. Poruka je za sada došla do velikih imena u Holivudu, pa su tako glumci En Hatavej i Mark Rufalo prihvatili da glume u filmu koji će prikazati kako je "DuPont" hemijski skandal doveo do masovnog zagađenja vode u Americi.

Natali Portman je postala izvršni producent novog dokumentarnog filma koji govori o hororu masovnih životinjskih farmi, a fondacije najvećeg borca za planetu, Leonarda Dikaprija, sakupljaju rekordne sume novca koje se usmjeravaju u borbu protiv zagađenja okoline.

Čak i nova sezona serije "Big Little Lies" u kojoj svi likovi voze velike džipove na benzin je posvetila jedan dio slanju poruke svojoj publici da će oni biti ti koji će se boriti za spas naše planete jer ove generacije u tome ne uspijevaju.

Naučnici koji su do sada pogledali video-spotove i filmove koji upozoravaju na probleme očuvanja planete pozdravili su ove male korake, ali i naglasili da nisu samo umjetnici ti koji treba da predvode pokret za očuvanje planete, već da to treba da rade vlade svih zemalja.

Oni su takođe dodali da pravi problem neće nastati za nekoliko stotina godina, već da nam je ostalo još svega 12 godina da stvari preokrenemo u korist planete ili ćemo doći do tačke poslije koje nema povratka. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije