Okolina

Zanimljiv prirodni fenomen: Hiljade riba u pritokama Sane

Zanimljiv prirodni fenomen: Hiljade riba u pritokama Sane
Foto: Zlatan Čekić | Zanimljiv prirodni fenomen: Hiljade riba u pritokama Sane

SANSKI MOST - U više pritoka rijeke Sane ovih dana se odvija zanimljiv prirodni fenomen i radi se o mrijestu škobalja pa se u plićacima Blihe, Kozice, Banjice i drugih ovdašnjih rijeka mogu vidjeti jata ovih riba kako polažu ikru.

Sanski ribočuvar Teufik Hasanić kaže kako se nevidljivim prirodnim zakonitostima ovaj događaj ponavlja svake godine u isto vrijeme, te da je zbog njega povećana ribočuvarska budnost na ovdašnjim rijekama.

"Kozica i Banjica su naročito poznate po ovom fenomenu, a razlog je što ribe biraju toplije vode kako bi obavile mrijest. U ove dvije pritoke Sane ulijevaju se termalni izvori, što ih čini pogodnima za mrijest", kaže Hasanić. Prema njegovim riječima, škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200.000 ribljih jaja, što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima.

Hasanić ističe kako je ovo doba godine kada brojne riblje vrste obavljaju svoj mrijest pa je tako nedavno okončan mrijest mladice u rijeci Sani.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatovati kako je brojnost mladice značajno povećana, a imali smo priliku na jednom mjestu zabilježiti više od stotinu komada kapitalnih primjeraka, od kojih su neki težili preko 20 kilograma", objašnjava Hasanić.

U Društvu sportskih ribolovaca "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta, pojačan rad ribočuvarskih službi, koje i tokom noći obilaze ovdašnje rijeke.

"Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja krivično djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije. Krivolovci su posebno aktivni u ovom periodu, a mi smo odlučni da im stanemo ukraj", ističe Hasanić. 

Zbog toga što ovaj prirodni fenomen nesavjesni pojedinci koriste za krivolov i nezakonito izlovljavanje ribe, koja se praktično za vrijeme mrijesta može loviti i golim rukama, iz ovog društva apeluju na sve istinske ribolovce da se angažuju u zaštiti i očuvanju ribe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije