Banja Luka

76 godina od ubistva 52 učenika OŠ "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac

76 godina od ubistva 52 učenika OŠ "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac
Foto: Velibor Tripić | 76 godina od ubistva 52 učenika OŠ "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac

BANJALUKA - Služenjem parastosa i održavanjem istorijskog časa na otvorenom danas je u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac obilježena 76. godišnjica stradanja 52 učenika ove škole, koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu.

Darko Tomić, direktor škole, kazao je da je obilježavanje ovog događaja  u školi počelo prije šest godina, kako bi se odala počast nastradalim učenicima, koje su ustaše mučki ubile na ovom mjestu 7. februara 1942. godine.

"Na nama prosvjetnim radnicima je obaveza da o ovom zločinu govorimo mlađim generacijama kako ne bismo dozvolili da se istina  prekraja i zaborave žrtve", rekao je Tomić. 

Zločin u ovoj školi je planiran, o čemu svjedoči i podatak da su djeca pravoslavne vjere odvojena od vršnjaka i umorena na najsvirepiji način, a prosvjetne institucije već su preporučile školama da se, prema planu i programu školskih ekskurzija, posjećuju i mjesta stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Velibor Tripić
Foto: Velibor Tripić

Jakša Solarević, učenik 8. razreda, rekao je da se na nastavi samo ponekad na časovima istorije i srpskog jezika uči o tom događaju, što kako kaže, nije dovoljno.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da će se od sljedeće školske godine uvesti novi nastavni plan i program za predmet Istorija za učenike 9. razreda i 4. razreda srednje škole.

"O ovom događaju mora se govoriti više i otvorenije kroz zvanične nastavne planove i programe. Ovome se moraju prilagoditi udžbenici jer će se na ovaj način razviti kultura sjećanja kod srpskog naroda", istakao je Damjanović.

Savjet mjesne zajednice Šargovac ima u planu pokretanje incijative da se na padini ispod OŠ "Đura Jakšić" napravi spomen-obilježje na ovaj zločin, a koje bi posjećivali učenici iz cijele RS.

Foto: Velibor Tripić
Foto: Velibor Tripić

"Bez obzira na to koliko nam bilo potrebno puteva, kanalizacije, nasipa, moj prioritet u sljedeće dvije godine biće da Savjet MZ pokrene incijativu da se napravi spomen-obilježje na ovaj događaj", kazao je Rajko Radaković, predsjednik Savjeta MZ Šargovac.

Dodao je da bi ova incijativa išla preko grada Banjaluka, a onda i preko republičkog nivoa i da im je cilj da se ona ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije