Banja Luka

Banjaluci nedostaju i turistički vodiči na njemačkom

Banjaluci nedostaju i turistički vodiči na njemačkom
Foto: Ilustracija | Banjaluci nedostaju i turistički vodiči na njemačkom

BANJALUKA - Grad ima oko 20 licenciranih turističkih vodiča, koji nude turističko prezentovanje gradskih znamenitosti na engleskom, italijanskom, španskom, ruskom i francuskom jeziku, što je dovoljno za sve veći broj gostiju, ali nedostaju oni koji govore njemački, kineski i turski.

U Turističkoj organizaciji grada rekli su da su ranije imali nekoliko vodiča koji su govorili njemački jezik, ali da su otišli u inostranstvo, u potrazi za boljim životom.

"Zbog toga što grad na Vrbasu sve više posjećuju turisti upravo s ovog govornog područja neophodna je nova obuka vodiča na njemačkom jeziku", rekli su u TOBL.

Tokom turističke sezone najviše zahtjeva za vodičima imaju organizatori putovanja, odnosno turističke agencije, i to na proljeće i jesen, kada grad na Vrbasu najviše posjećuju strani gosti.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada, rekao je da je trenutni broj turističkih vodiča zadovoljavajući, ali da im u ponudi nedostaju vodiči koji govore njemački, kineski i turski.

"Kada su u pitanju pojedine turističke grupe iz specifičnih zemalja, nemamo turističke vodiče koji govore kineski, turski i njemački jezik. Broj gostiju iz godinu u godinu raste. Bilo bi dobro da imamo i kineski jezik u ponudi. Posebno sada kada je Srbija ukinula vize za državljane Kine postoje određeni pregovori i dogovori da kineski gosti iz Srbije do tri dana mogu da uđu bez vize i u BiH", rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, u gradu ima dovoljan broj turističkih vodiča, ali treba raditi na podizanju kvaliteta usluga vođenja.

Ana Šešum, licencirani turistički vodič koja govori engleski i ruski jezik, kazala je da prvi turisti dolaze početkom proljeća i da je im je posebno zanimljiva posjeta gradskoj tržnici.

"Turistima je interesantno ovo mjesto u centru grada. Cijene domaćih proizvoda su povoljne i svako nađe nešto za sebe", istakla je Šešumova.

Cijena usluge turističkog vodiča za dva sata je 80 KM i obuhvata standardnu rutu razgledanja tvrđave Kastel i užeg centra grada.

Turiste najviše u gradu privlače adrenalinski  te manifestacioni turizam, koji uključuje muzičke festivale "Demofest" i "Fresh Wave".

Posjete turista

Godina    Broj dolazaka Broj noćenja

2011.               62.011             102.276

2012.               62.817             101.033

2013.               64.767             104.869

2014.               69.647             112.293

2015.               78.839             125.933

2016.               82.171             130.790

2017.               84.153             128.791

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije