Banja Luka

"Banjalučka kritična masa" organizuje okupljanje biciklista

"Banjalučka kritična masa" organizuje okupljanje biciklista
Foto: Ilustracija | "Banjalučka kritična masa" organizuje okupljanje biciklista

BANJALUKA - Incijativa građana ujedinjenih u grupu "Banjalučka kritična masa" svakog posljednjeg petka u mjesecu organizovaće okupljanje biciklista i vožnju biciklom s ciljem promovisanja tog prevoznog sredstva i dobijanja boljih uslova.

Cilj okupljanja vozača na dva točka je i informisanje biciklista i ostalih učesnika u saobraćaju o njihovim pravima, te zagovaranje unapređenja biciklističke infrastrukture u gradu.

Mladen Milaković, diplomirani inženjer arhitekture i jedan od organizatora događaja, kazao je da će prvi susret biciklista biti održan 27. oktobra.

"Organizator događaja je nas nekoliko. Posljednjih 10 do 15 godina pokušavamo da uvedemo da bicikl bude ravnopravni učesnik u saobraćaju", rekao je  Milaković.

Narednih mjeseci, ako sve bude išlo prema planu, organizatori žele da svakog posljednjeg petka u mjesecu, bez obzira na vremenske uslove, okupljaju bicikliste kako bi se vozili gradom.

"Planiramo da pravimo biciklističke krugove po gradu, kojim ćemo pozvati nadležne da nam obezbijede dovoljan broj biciklističkih staza i traka, ali i  pješačkih staza kako bi se biciklisti,  žene sa djecom i osobe sa  umanjenim tjelesnim sposobnostima mogli normalno kretati gradom", rekao je Milaković.

Prema njegovim riječima, ova incijativa je nastala spontano kroz biciklističke vožnje.

"Ideja za ovakva okupljanja nastala je nakon obilježavanja manifestacije 'Dan bez automobila', na kojoj smo osjetili potrebu da svakog mjeseca okupimo bicikliste i ukažemo na značaj ovog prevoznog sredstva i sa kakvim se problemima suočavamo", dodao je Milaković.

Sanja S., koja skoro svaki dan vozi bicikl po raznim naseljima, kaže da bi voljela da biciklisti imaju bolje uslove za vožnju.

"Mali broj i to uglavnom  rascjepkanih biciklističkih staza, koje su u većini slučajeva prekratke i zakrčene parkiranim automobilima, onemogućava biciklistima da uživaju u vožnji ovim prevoznim sredstvom", kaže Sanja S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije