Banja Luka

Banjalučki stomatolozi pozivaju na redovnije kontrole, naročito trudnica

Banjalučki stomatolozi pozivaju na redovnije kontrole, naročito trudnica
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučki stomatolozi pozivaju na redovnije kontrole, naročito trudnica

Banjalučki stomatolozi apeluju na pacijente da dolaze na redovne preventivne preglede jednom u šest mjeseci, bez obzira na to da li osjećaju neke simptome ili ne, a kako kaže Jelena Klepić, doktor stomatologije JZU Doma zdravlja Banjaluka, trudnice i djeca moraju posebnu pažnju posvetiti zdravlju zuba i desni.

Kako ističe Klepićeva, zdrava majka koja prije i tokom trudnoće, ali i u toku dojenja, održava pravilnu oralnu higijenu predstavlja sigurnost za zdrave zube kod svoje bebe, jer se bakterije koje su uzročnici karijesa prenose sa roditelja na djecu.

"Odziv trudnica mogao bi biti veći. U martu je otvorena besplatna školica za trudnice i roditeljstvo u Domu zdravlja Banjaluka u sklopu koje stomatolozi drže predavanja o važnosti održavanja adekvatne oralne higijene trudnice i djeteta", pojasnila je ona.

Dodaje da tokom trudnoće treba da budu pojačane mjere vezane za održavanje oralne higijene, jer hormonske promjene koje se dešavaju u organizmu utiču i na desni te one mogu biti otečene i osjetljivije na infekciju.

"U prvom tromjesečju trudnoće može da se javi jutarnja mučnina sa povraćanjem koje sadrži želudačne kiseline. Ove kiseline mogu da razore gleđ zuba. Poslije povraćanja nije neophodno odmah da perete zube četkicom, nego je potrebno usta isprati vodom ili još bolje rastvorima sa fluoridima. Poremećaji, lijekovi, nedostatak vitamina, pušenje cigareta, stres, oboljenja u prvim mjesecima života mogu uticati na razvoj manje otporne gleđi i lakši razvoj ranog zubnog kvara", objasnila je Klepićeva.

Dodaje da su prilično zadovoljni odzivom djece u školskim stomatološkim ambulantama te da obavljaju sve intervencije iz oblasti dječje i preventivne stomatologije u svih devet školskih stomatoloških ambulanata, a uskoro otvaraju i desetu.

"Roditelji treba da znaju da je vrijeme za prvu posjetu stomatologu u prvoj godini djetetovog života. Bitno je roditeljima podići svijest o važnosti kako mliječnih tako i stalnih zuba te njihovog očuvanja, koje je moguće postići redovnim kontrolnim pregledima i saradnjom sa stomatologom", pojasnila je ona.

Takođe, dodaje da, ukoliko roditelji kod bebe primijete pojavu bijelih, kredastih mrlja koje su lokalizovane u vratu gornjih sjekutića, potrebno je da se jave na pregled kod specijaliste, jer je u ovoj početnoj fazi pojave karijesa, bolest moguće zaustaviti jednostavnim metodama aplikacije lakova sa fluorom.

"Ukoliko majka ima kariozne zube i ne održava oralnu higijenu, ona će biti prenosilac kariogenih bakterija svom djetetu. Preporuka je da se ne unose slobodni šećeri u ishranu prije dvije godine života i da se po nicanju prvog zuba počne sa pranjem zuba. U početku zube djeteta održavate čistim gazicom koju ćete natopiti vodom, obmotati oko prsta i nježno očistiti meke naslage sa svih površina zuba. Kasnije možete početi i sa primjenom četkica prilagođenih za određenu dob. Zube je najbolje očistiti nakon svakog obroka, a obavezno ujutro i uveče. Kada dijete zna da ispljune, može se početi sa primjenom paste za zube. U sedmoj godini života može se preći na upotrebu paste za odrasle osobe. Četkicu za zube potrebno je mijenjati na dva do tri mjeseca, a po potrebi i ranije, kada se pokažu znakovi istrošenosti", istakla je Klepićeva.

Dodaje da je veoma bitna zdrava, raznovrsna hrana sa što manje rafinisanih ugljenih hidrata koja ide kroz najviše pet obroka, odnosno tri glavna obroka i dvije užine, uz izbjegavanje slatkiša, grickalice, sokove, pekarskih proizvoda i prečestog unošenje hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije