Banja Luka

Banjaluka: Otkriveno spomen-obilježje i park dobrovoljnim davaocima krvi

Banjaluka: Otkriveno spomen-obilježje i park dobrovoljnim davaocima krvi
Banjaluka: Otkriveno spomen-obilježje i park dobrovoljnim davaocima krvi

BANJALUKA - U Bulevaru Cara Dušana u Banjaluci danas je otkriveno spomen-obilježje posvećeno banjalučkim dobrovoljnim davaocima krvi, a povodom 10. godišnjice rada gradskog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Tim povodom uređena je i zelena površina oko spomenika i nazvana "Park dobrovoljnih davaoca krvi".

Spomen-obilježje otkrili su gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović.

Gavranović je rekao da je Banjaluka oduvijek bila grad humanih i plemenitih ljudi, ističući da Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Grada danas obilježava 10 godina postojanja, ali da dobrovoljni davaoci krvi decenijama djeluju i rade kao veliki humanisti u organizaciji Crvenog krsta.

On je naveo da plemenitost i humanost dobrovoljnih davaoca krvi mora biti uvažavana i podržavana, naglasivši da je grad Banjaluka tu podršku iskazavao godinama podržavajući brojne projekte.

"Podržavamo njihove zahtjeve i prava da se i zakonskom regulativom  uredi pitanje statusa ili neka prava i benificije koje ovi ljudi definitivno moraju da dobiju i da imaju", rekao je Gavranović.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka Đuro Ožegović rekao je da dobrovoljni davaoci krvi današnje otkrivanje spomen-obilježja doživljavaju kao najveći izraz zahvalnosti Grada za ono što rade.

Ožegović je rekao da Udruženje trenutno broji 800 aktivnih članova, te da prosječno na godišnjem nivou Zavodu za transfuziju krvi Banjaluka daruje 1.350 doza krvi.

Direktor Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da je Zavod zadovoljan postignutim rezultatima u oblasti davalaštva krvi, naglasiši da se povećao broj i akcija dobrovoljnog davanja krvi na nivou cijele Srpske, kao i broj dobrovoljnih davalaca.

Povodom deset godina rada Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi grada Banjaluka, gradonačelniku Banjaluke uručena je plaketa zahvalnosti.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovao je veliki broj građana, kao i 15 banjalučkih heroja humanosti koji su krv dali više od stotinu puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije