Banja Luka

Banjaluka dobila pejzažnog arhitektu

Banjaluka dobila pejzažnog arhitektu
Foto: N.N. | Banjaluka dobila pejzažnog arhitektu

BANJALUKA - Ognjen Šukalo, docent doktor s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, danas je imenovan za prvog pejzažnog arhitektu u gradu.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da Šukalo nije imenovan iz stranačkih kvota, nego da je dokazani stručnjak, sa značajnim iskustvom u radu na fakultetu, ali i u nevladinom sektoru.

"Šukalov tim je zajedno sa docentom doktorom Jugoslavom Brujićem osvojio prvu nagradu na Salonu urbanizma Udruženja urbanista Srbije za elaborat o podizanju arboretuma u Trapistima", kazao je Radojičić.

On je rekao i da je Šukalo poznat u nevladinom sektoru po kritikama određenih rješenja u gradu.

"Želimo pokazati otvorenost prema nevladinom i stručnom sektoru, kao kad smo birali gradskog arhitektu. To nije bio predmet bilo kakvih stranačkih dogovaranja, već pitanje struke", naglasio je Radojičić.

Dodao je da će Šukalo biti blizak saradnik i pomoćnik gradskog arhitekte Ivana Raškovića.

"Zadatak pejzažnog arhitekte treba posmatrati kao širu ekologiju grada", kazao je Šukalo.

Jedan od prvih njegovih zadataka biće ispitivanje mogućnosti rasterećenja prirodnih šuma od podržavanja centralnog gradskog grijanja i individualnih ložišta.

"Pored ovoga, tu je i pitanje vodotoka, prije svega Vrbasa, gdje ulazimo u istraživanja mogućnosti da u što skorije vrijeme počnemo da prečišćavamo vodu koja ulazi u tu rijeku", rekao je Šukalo.

Dodao je da je planirano i uređenje širih rekreativnih zona oko grada.

"Na konceptualnom, planskom nivou moramo da pronađemo mjesto za nove parkove u gradu", istakao je Šukalo.

Uloga pejzažnog arhitekte biće savjetodavna i usko će sarađivati s Raškovićem.

"Moja uloga će biti savjetodavna, ali ne u smislu da sjedim u kabinetu gradonačelnika i savjetujem već da koordinišem s velikim brojem pojedinica", rekao je Šukalo.

Istakao je da će biti otvoren za saradnju i transparentan, čak, kako kaže, i kada se njegovi stavovi ne budu doslovno poklapali sa stavovima Gradske uprave.

Rašković je kazao da je imenovanjem pejzažnog arhitekte načinjen značajan korak u proširenju prostornog tima koji se bavi razvojem grada.

"Priča o pejzažnom arhitekti i gradskom arhitekti nije priča o jednom ružičnjaku i jednom drvoredu, razgovaramo dugoročno konceptualno  o strateškim pravcima razvoja grada u narednih 10 i više godina", rekao je Radojičić.

On je dodao da je gradu potreban i gradski menadžer iz više razloga, a da će biti imenovan kada nađu pravu osobu za taj posao.

Imenovanje gradskog i pejzažnog arhitekte predviđeno je programom gradonačelnika Radojičića pod nazivom "Banjaluka 2025".

"Čajavec"

Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da bi centralno gradsko područje "Čajavca" uskoro trebalo da dobije regulacioni plan.

"Neuspješni su bili pokušaji da ga donesemo u nekom prethodnom periodu, a sada smo na pragu donošenja centralnog regulacionog plana za to područje", istakao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije