Banja Luka

Banjaluka na jesen bogatija za 1.000 stabala

Banjaluka na jesen bogatija za 1.000 stabala
Foto: N.N. | Banjaluka na jesen bogatija za 1.000 stabala

Na jesen počinje velika akcija sadnje drveća u skoro svim naseljima na području grada Banjaluka, kojom je predviđeno da bude posađeno oko 1.000 stabala, potvrdio je za "Nezavisne" Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Veliku akciju sadnje drveća u saradnji sa Gradskom upravom izvršiće kompanija "Tamaris".

Prema Bilčarevim riječima, ove sadnice biće posađene na mjestima na kojima trenutno nema stabala, kako bi Banjaluka u budućnosti još više bila primjer grada zelenila.

"Pored novih 1.000 stabala na području grada, planirana je rekonstrukcija drvoreda i mjerenja, kako bi se pokazala neophodnost i uklanjanje postojećih stabala i sadnja novih na istom mjestu", pojasnio je Bilčar.

Dodao je da će nova stabla biti, između ostalih, posađena i u naseljima Paprikovac, Obilićevo i Lazarevo, kako bi ona bila uljepšana i obogaćena sa još više drveća.

"Planirali smo se bazirati i na popunjavanje postojećeg dendrofonda u parku 'Mladen Stojanović' kako bismo u budućnosti za 10 ili 15 godina stvorili preduslove za zamjenu dendrofonda u ovom parku i zamijenili stara stabla", istakao je Bilčar.

Ove godine izvršena je rekonstrukcija drvoreda u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na potezu od glavne pošte u centru grada do Malte, i uklonjena potpuno oboljela stabla, te zamijenjen materijal u sadnoj jami i obavljena nova sadnja.

"Posađen je i platan ispred Narodne skupštine RS prema Malti, a na potezu od Gradske uprave do Narodnog pozorišta RS zamijenili smo javor za jasen, jer se pokazalo da je jasen daleko izdržljiviji i otporniji na ovom području. Zamijenjene su i sadnice koje su bile ugrožene", pojasnio je Bilčar.

Slađana Bumbić Damjanović, tehnički direktor "Tamarisa", rekla je da će u saradnji sa Gradskom upravom u narednom periodu izvršiti pregled svih stabala na području grada, a na jesen sveobuhvatnu sadnju novog drveća.

"Trula stabla će biti uklonjena i zamijenjena novim sadnicama, a uređaji 'Arbotom' i 'Arboradix', koji mjere stabilnost i korijen drveta, a nabavljeni su prije nekoliko dana, dosta će nam olakšati posao i moći ćemo lakše da provjerimo u kakvom su stanju stabla, odnosno čim vidimo da su nezdrava da ih uklanjamo. Imamo priliku da vidimo ona stabla koja predstavljaju opasnost i prijetnju za građane, ali i da ostavimo ona koja su zdrava", pojasnila je Bumbić Damjanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije