Banja Luka

Banjaluka poslala aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Banjaluka poslala aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024.
Foto: Anadolija | Banjaluka poslala aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Grad Banjaluka uputio je Evropskoj komisiji aplikaciju kandidature za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, čime je grad na Vrbasu i zvanično ušao u trku za najprestižnije evropsko priznanje iz oblasti kulture, objavili su u petak gradonačelnik Igor Radojičić i šef tima za kandidaturu Marko Bilbija. Ovo je veoma značajan korak za grad Banjaluku, koji je aplikaciju uručio Evropskoj komisiji u Briselu.

Radojičić je podsjetio da je Skupština grada početkom prošle godine jednoglasno donijela odluku o kandidaturi, te da je tada formiran tim za pripremu.

"Tim je radio na Strategiji kulture razvoja grada, i grad je na ljetnoj sjednici usvojio i dobio prvu Strategiju kulture za naredni desetogodišnji period. Isti tim je radio i na prijavi i rezultat toga je ova knjiga koja predstavlja naše viđenje grada Banjaluke 2024. godine i sadržaja evropske godine kulture u našem gradu", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je slogan pod kojim će se Banjaluka predstaviti Evropskoj komisiji "Suprotnosti se privlače".

"Taj slogan je sadržan u vizualu prve stranice. Tu su krug i kvadrat koji se susreću i koji predstavljaju sami od sebe različite oblike, a ovo su prostori koji su puni suprotnosti koje žive na istom mjestu, pa je to na neki način naš slogan", naglasio je Radojičić. Dodao je da je Strategija grada Banjaluke vrlo inovativna te da je tim koji je radio na pripremi osmislio niz sadržaja.

"Smisao ove strategije nije da osmislimo što više sadržaja sa drugih prostora koje treba da dovodimo, to nije smotra kulture drugih zemalja i gradova. Tim koji je radio proveo je snažnu interakciju sa kulturnom scenom u Banjaluci", istakao je on.

Slanje aplikacije za kandidaturu je prvi korak, a ono što su dalji koraci je da se u Briselu odlučuje o prihvatljivosti, kao i da li gradovi kandidati ispunjavaju uslove.

Šef tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine Marko Bilbija ističe da se njegov tim potrudio da što više zahvati kulturnu scenu grada na Vrbasu, te da su u proteklom periodu razgovarali ne samo sa organizatorima kulturnih događaja, već i sa samom publikom.

"Ponosni smo na to što je ovo projekat koji je iznjedrio sam grad Banjaluka. Ovo jeste prvi stepenik u kandidaturi, ali i samim tim što smo ušli u to i što smo došli do prvog stepenika već imamo neke rezultate, a to je ovaj dokument - Strategija razvoja kulture grada", istakao je Bilbija.

Šef tima je dodao da promjene koje ovaj projekat može potencijalno da donese sada mogu da se vide na konkretnim slučajevima koji su ostvareni u proteklih godinu dana. "Naša konkurencija će biti jaka, ali smo optimistični jer smo napravili dobar i kvalitetan posao", zaključio je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije