Banja Luka

"Bezimene ulice" dobijaju naziv po Milunki Savić i Diani Budisavljević

"Bezimene ulice" dobijaju naziv po Milunki Savić i Diani Budisavljević
Foto: N.N. | "Bezimene ulice" dobijaju naziv po Milunki Savić i Diani Budisavljević

Milunka Savić i Diana Budisavljević, značajne ličnosti srpske istorije, uskoro bi trebalo da dobiju svoje ulice u gradu.

Po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, treba da bude nazvana ulica u naselju Ada, a glavna ulica u Debeljacima po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla, koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH.

Ako ovaj prijedlog dobije zeleno svjetlo na sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 22. novembar, ulica u Adi, koja se pruža od Ulice Arčibalda Rajsa i ide desno do Ponirske u dužini od kilometar, nosila bi ime po Milunki Savić, srpskoj Jovanki Orleanki, kako su je zbog neizmjerne hrabrosti prozvali Francuzi.

Uz ovu, još 28 ulica iz naselja Debeljaci, Karanovac i Dragočaj, koje su se do sada vodile kao bezimene, konačno će dobiti svoje nazive.

Po Diani Budisavljević trebalo bi da bude nazvana glavna ulica u Debeljacima, koja se pruža od potoka Međaš, odnosno od kraja Ulice Tešana Podrugovića i ide sve do pružnog prelaza.

Uz ovu, ulice u Debeljacima dobiće i Spomenko Gostić, odlikovani najmlađi borac Vojske RS, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović, Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom Potoku, te Stojan Miletić.

U Barlovcima će nazive dobiti tri ulice, i to glavna ulica koja se pruža od VII kuljanske i ide desno - dobiće naziv dr Todora - Tode Jeremića, dok će dvije ulice koje se pružaju od glavne i idu lijevo dobiti nazive po Vukašinu Mandrapi, srpskom starcu iz sela Klepci u Hercegovini, koji je ubijen u logoru "Jasenovac" 1943. godine i koji je kanonizovan 1998. za svetitelja, te po akademiku Svetozaru Koljeviću.

U naselju Karanovac, odnosno u Jagarama, Ducipolju i Bastasima nazive će dobiti 17 ulica, i to uglavnom po stradalim pripadnicima Vojske RS. Tako su predloženi sljedeći nazivi: Jagarska, Darka Partala, Siniše Peulje, Slavka Banovića, Voje i Gorana Kajkuta, Ranka Partala, Dragana Vranješa, Braće Kostića, Braće Stankovića, Vojvode Uroša Drenovića, Božidara Topića, Ranka Berića, Svete Ristića, Karanovačka, Duška Vučića, Braće Lolića i Braće Vesića.

 

Spomen-obilježja

Zoran Pejašinović, profesor istorije u Gimnaziji, kazao je da je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa da Banjaluka dobije ulicu po Diani Budisavljević.

"Drago mi je što će ove dvije značajne istorijske ličnosti, koje su obilježile našu istoriju, dobiti svoje ulice, mada bih više volio da se nalaze u užem centru grada", rekao je Pejašinović.

Dodao je da bi se ovim heroinama grad  mogao odužiti  spomen-bistom.

"Ne mora to biti raskošno i skupo, ali je lijep način da se odužimo ovim ženama i drugim zaslužnim građanima. U gradu nema mnogo spomeničkih skulptura, ali ima prostora za njihovo postavljanje", rekao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije