Banja Luka

Dajak uskoro dobija pristanište

Dajak uskoro dobija pristanište
Foto: N.N. | Dajak uskoro dobija pristanište

BANJALUKA - Grad planira izgradnju dajak pristaništa na Vrbasu i fontane ljubavi u centru grada, kako bi "oživjeli" priču o jedinstvenom banjalučkom čamcu - dajaku, te legendu o nesrećnoj Safikadi.

Problemi Sportskog udruženja građana "Dajak klub", koje godinama nema adekvatne prostorije u koje bi skladištili dajake, trebalo bi da budu riješeni kroz prijedlog kapitalnih investicija, koji bi pred odbornicima Skupštine grada trebalo da se nađu u maju ili junu.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, ističe da je prioritet da se ovi projekti počnu raditi ove godine.

"Imamo čuveni dajak kao plovno vozilo, ali ako nemamo pristanište i licenirane vozače, nemamo proizvod. Moramo zaokružiti tu ponudu kroz ozbiljnu stratešku priču", rekla je Trivićeva.

Lokacije pristaništa su vjerovatno u blizini sadašnjeg drvenog mola na Obilićevu, plaža Abacija i kod Zelenog mosta, odnosno ruta kuda čamci već ustaljeno prolaze.

"Dajak klub" ima značajnu ulogu u čuvanju tradicije dajakaštva i simbol je grada na Vrbasu, ali zbog nedostatka adekvatnih prostorija u koje bi skladištili dajake, moraju ih kamionima prevoziti u Vrbanju.

"Klub ima oko 150 članova, trenutno ima 11 sopstvenih dajak čamaca i još 20 dajaka članova", rekao je Andrej Zamolo, predsjednik "Dajak kluba".

Dodao je da u zavisnosti od vodostaja rijeke Vrbas nova dajakaška sezona ove godine treba da počne polovinom juna.

U planu je tako da se izgradi i park ljubavi u užem centru grada, s fontanom kao svjetlećom strukturom u znaku ljubavi, što će biti novo atraktivno mjesto za turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije