Banja Luka

Đacima koji putuju neophodne učionice čekaonice

Đacima koji putuju neophodne učionice čekaonice
Foto: Jelena Đurđević | Đacima koji putuju neophodne učionice čekaonice

BANJALUKA - Učenici koji putuju na nastavu u srednje škole iz udaljenih krajeva i njihovi nastavnici smatraju da su ovim đacima neophodne učionice u kojima bi provodili vrijeme dok čekaju autobus.

Naime, zbog toga što većina škola nema adekvatne prostorije u kojima bi đaci putnici mogli provoditi vrijeme dok čekaju autobus ili ako zbog prevoza moraju ranije doći, oni najčešće vani čekaju prevoz ili početak nastave.

Ovo im je veliki problem, posebno tokom hladnih dana, jer se smrzavaju vani dok dočekaju autobus ili početak nastave.

Ovaj problem su riješili u Poljoprivrednoj školi tako što bi nekoliko stotina đaka putnika do kraja godine trebalo da dobije učionicu u kojoj će provoditi vrijeme u edukaciji i razonodi dok čekaju autobus nakon nastave ili se pripremati za nastavu.

"U ovoj prostoriji đaci putnici vrijeme će provoditi u igranju društvenih igara, čitanju knjiga ili pripremanju za nastavu", rekla je Marijana Bumbić, socijalna radnica u Poljoprivrednoj školi.

U najvećoj srednjoj školi u gradu, Tehničkoj školi, koju pohađa oko 1.000 đaka putnika, imaju adekvatnu prostoriju za njih. Oni vrijeme do početka nastave ili odlaska na autobus tokom hladnih dana provode u školskoj čitaonici.

Kristina Mrđa, direktorica Tehničke škole, kazala je da  se svake godine u ovu ustanovu upiše više od 400 đaka u 17 odjeljenja.

"Zbog nekoliko učionica koje nisu uslovne za rad, u školskoj čitaonici održavaju se neki od časova redovne nastave. Ona se koristi i kao  mjesto gdje đaci putnici mogu provoditi vrijeme do početka ili završetka nastave. Školska čitaonica u  potpunosti ispunjava svoju namjenu", kazala je  Mrđa.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole, rekao je da ova obrazovna ustanova nema uslove da bi obezbijedila adekvatan smještaj đaka putnika.

"Radi se o specifičnoj školi u koju idu učenici iz drugih opština koje gravitiraju Banjaluci. Ovu školu pohađaju đaci putnici iz Prijedora,  Gradiške, Laktaša, Srpca, Kotor Varoša, a iz godine u godinu broj putnika se kreće između  50 odsto od ukupnog broja učenika", pojasnio je Bajić.

Većina učenika kaže da im zimi ili kada kiša pada nije lako čekati početak nastave ili prevoz nakon što završe školski dan.

"Najteže mi je čekati autobus. Svaki put kada se završi nastava, moram razmišljati gdje ću čekati autobus. Ponekad sa drugovima odem u kafić, ponekad nađemo neku slobodnu učionicu u školi i tu čekamo vrijeme za polazak ili na autobuskoj stanici", kazala je jedna učenica putnica iz Laktaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije