Banja Luka

"Eko-toplane": Priprema kućnih instalacija za predstojeću sezonu

"Eko-toplane": Priprema kućnih instalacija za predstojeću sezonu
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | "Eko-toplane": Priprema kućnih instalacija za predstojeću sezonu

BANJALUKA - Podsjećamo korisnike sistema daljinskog grijanja da prije punjenja kućnih instalacija uoči predstojeće sezone grijanja pripreme unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije, a u cilju što kvalitetnije i nesmetane isporuke toplotne energije, apelovali su iz "Eko-toplana".

Istakli su da takođe podsjećaju korisnike da je prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije, održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija u nadležnosti svakog korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika.

"S obzirom na to da je jedan od najčešćih problema pojava vazduha u radijatorima, čime se narušava kvalitet grijanja, ako se korisnici suočavaju s ovim problemom, trebalo bi da prije početka sezone grijanja zamijene stare i dotrajale odzračne ventile novima", naveli su iz "Eko-toplana".

Dodali su da je riječ o minimalnom ulaganju, čime se postiže bolji kvalitet, jer se odzračivanjem u slučaju potrebe oslobađa nakupljeni vazduh i omogućava nesmetana cirkulacija kroz grijna tijela.

"Kada je riječ o sistemima na kojima postoje centralne odzrake na cjevovodu i automatske na vertikalama, za njih su nadležne zajednice etažnih vlasnika, dok su za odzrake na samim radijatorima zaduženi korisnici", objasnili su iz "Eko-toplana".

Prema njihovim riječima, nakupljanje vazduha najčešće se događa kod korisnika na višim etažama, dok je kod potrošača na nižim etažama češći problem sa sakupljanjem mulja u radijatorima, što takođe remeti redovnu isporuku toplotne energije i narušava kvalitet grijanja.

"Na funkcionalnost unutrašnjih instalacija posebnu pažnju treba da obrate korisnici u starijim zgradama u kojima su instalacije stare i dotrajale. Potrošači koji su protekle sezone imali problem s unutrašnjim instalacijama, što je prouzrokovalo slabiji kvalitet grijanja, trebalo bi da angažuju ovlašteno preduzeće za održavanje instalacija da otkloni kvar, kako bi spremno ušli u sezonu grijanja", zaključili su iz "Eko-toplana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije