Banja Luka

Grad podržava udruženja građana, novac za 43 projekta

Grad podržava udruženja građana, novac za 43 projekta
Foto: N.N. | Grad podržava udruženja građana, novac za 43 projekta

BANJALUKA - Grad je pružio finansijsku podršku za 43 projekta udruženja građana, za šta je iz budžeta izdvojeno 113.000 KM, a u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku kazali su da je većina ovih projekata već realizovana.

"Do kraja godine preostalo je još da se završi realizacija 17 projekata.  Ovogodišnja podrška je znatno veća u odnosu na prošlu godinu, kada je sufinansirano 14 projekata iznosom od 41.229 KM", kazali su u ovom odjeljenju.

Finansirani projekti odabrani su putem dva javna poziva. Na  prvom javnom pozivu sufinansirano je 29  projekata udruženja građana, u ukupnom iznosu od 78.000 KM, dok je na drugom realizovano 14 projekata, u vrijednosti od 35.000 KM.

"Podržani projekti u skladu su sa strateškim ciljevima grada usmjerenim na obezbjeđivanje boljih uslova u zajednici za različite ciljne grupe: lica sa invaliditetom, djecu, sa osvrtom na djecu iz marginalizovanih grupa i  ruralnih sredina, stare osobe i žene", dodali su u resornom odjeljenju.

Na području grada evidentirano je ukupno 436 udruženja građana.

Prema izvještaju UNDP-a po pitanju dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, grad karakteriše veći udio (su)finansiranja organizacija civilnog društva od prosjeka zabilježenog za sve analizirane partnerske jedinice lokalne samouprave u okviru ReLOaD projekta.

Pozitivan trend bilježi se u planu za 2018, gdje je većina sredstava za organizacije civilnog društva u budžetu grada namijenjena za dodjelu putem javnih poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije