Banja Luka

Gradnja Parka ljubavi i dajak pristaništa u Banjaluci počinje na proljeće

Gradnja Parka ljubavi i dajak pristaništa u Banjaluci počinje na proljeće
Foto: Velibor Tripić | Gradnja Parka ljubavi i dajak pristaništa u Banjaluci počinje na proljeće

BANJALUKA - Gradnja Parka ljubavi posvećenog legendarnoj Safikadi i dajak pristaništa, novih turističkih lokacija, počeće na proljeće iduće godine nakon što ove godine bude završena administrativno-tehnička dokumentacija.

U Planu kapitalnih investicija grada za period od 2018. do 2020. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada, navedeno je i nekoliko turističkih atrakcija koje bi trebalo da budu novi turistički lokaliteti.

Ovi novi lokaliteti odnose se na turističku komunalnu infrastrukturu i to na izgradnju Parka ljubavi "Safikada" i dajak pristaništa.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekla je da će se nakon usvajanja tog plana ove godine raditi na idejnim i projektnim rješenjima izgleda lokacije.

"Na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine grada biće i regulacioni plan užeg centra grada sa prijedlogom gdje bi ove lokacije trebalo da budu", rekla je Trivićeva.

Dodala je da bi Park ljubavi "Safikada" trebalo da bude u užem centru grada, a dajak pristanište uz Vrbas, ali da neće znati tačno na kojim lokacijama dok ne bude održana sjednica gradskog parlamenta.

Prema njenim riječima, nakon usvajanja regulacionog plana, resorno odjeljenje će početi izradu određene dokumentacije, koja se odnosi na idejna i projektna rješenja glavnog projekta.

U ovoj godini biće završena administrativno-tehnička dokumentacija, odnosno sama priprema projekta tehničke izvodljivosti da bi se u rano proljeće naredne godine počelo sa njihovom izgradnjom. Dok se ova procedura završi i usvoji regulacioni plan, građevinska sezona s odlaskom ljeta ove godine biće zaključena.

"Atrakcije prodaju proizvod, a ovo je samo jedna od turističkih ponuda koje bi već trebalo da budu naredne sezone. Dodatno smo razgovarali sa Odjeljenjem za komunalne poslove da se u planu sredstava za narednu godinu usvoji i jedan akcioni plan za turističku komunalnu infrastrukturu za ove projekte", dodala je Trivićeva.

Istakla je da će se u okviru kapitalnih investicija raditi na poboljšanju kulturnih objekata te nastaviti adaptacija tvrđave Kastel, što sve zajedno čini dio kulturnog turizma.

Građani smatraju da bi idealno mjesto za izgradnju ovog parka bilo u blizini tvrđave Kastel, jer je njena priča vezana za Kastel.

Izgled

Dajak pristanište bilo bi koncipirano sa tri pristaništa uz pristupne obale Vrbasa, sa mjestom za prodaju karata.

Usluge vožnje pružale bi licencirane turističke agencije koje su akreditovane da vrše prevoz putnika na vodi, a Turistička organizacija grada bila bi nosilac projekata u smislu same organizacije usluge.

U idejnim razmišljanjima Park ljubavi "Safikada" zamišljen je tako da sadrži svjetleću fontanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije