Banja Luka

Gradska uprava Banjaluka: Sportski klubovi ne mogu funkcionisati

Gradska uprava Banjaluka: Sportski  klubovi ne mogu funkcionisati
Foto: Arhiva | Gradska uprava Banjaluka: Sportski klubovi ne mogu funkcionisati

BANJALUKA - Zbog neodržavanja sjednice Skupštine grada, odnosno neusvajanja programa finansiranja sporta grada sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2024. godinu, klubovi na teritoriji grada ne mogu funkcionisati.

Poručeno je ovo iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, koje je kao resorno odjeljenje u oblasti sporta izradilo Program finansiranja sporta grada sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2024. godinu, koji je upućen u redovnu skupštinsku proceduru 4. marta 2024. godine

Iz ovog odjeljenja navode kako su, navedenim programom, za 12 prioritetnih oblasti finansiranja, planirana sredstva u iznosu od tri miliona i 125.000 KM, odnosno za realizaciju programskih aktivnosti, projekata sportskih organizacija, kao i za organizaciju sportskih manifestacija od posebnog značaja i od značaja za grad.

"Pored sredstava koja se izdvajaju za sufinansiranje programa sportskih organizacija, a koje se ne mogu doznačiti sportskim organizacijama zbog neusvajanja od strane Skupštine grada, ne mogu se realizovati ni veoma značajni projekti koji su obuhvaćeni programom, kao što su  projekat "Besplatna obuka neplivača za učenike osnovnih škola", stipendije kategorisanim sportistima, projekat "Male olimpijske igre Republike Srpske", projekat "Sport dostupan djeci", finansiranje zdravstvene zaštite sportista u sportskim klubovima, izbor najboljih sportista i sportskih organizacija",  navode iz resornog odjeljenja, a kako dodaju, u sklopu ovog programa planirana je i  izgradnja teretana na otvorenom.

"Imajući u vidu probleme sportskih organizacija nastale neusvajanjem programa razvoja sporta grada Banjaluka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2024. godinu, a koji se odnose na nemogućnost realizacije planiranih trenažnih i takmičarskih aktivnosti, a samim tim i na sportski rezultat, potrebno je da u što skorije vrijeme program razvoja sporta grada Banjaluka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2024. godinu bude usvojen od strane Skupštine grada, kako bi Odjeljenje za društvene djelatnosti imalo osnov za isplatu planiranih budžetskih sredstava sportskim organizacijama", navedeno je iz nadležnog odjeljenja.

Iz ovog odjeljenja dodaju i to kako su kalendar kulturnih manifestacija i kalendar turističkih manifestacija takođe spremni i upućeni u proceduru od strane nadležnih odjeljenja, te se čeka da Skupština grada usvoji i ove dokumente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije