Banja Luka

Pratite nas na Google news

Kazna zbog previsoke buke u Banjaluci i do 10.000 KM

Kazna zbog previsoke buke u Banjaluci i do 10.000 KM
Foto: N.N. | Kazna zbog previsoke buke u Banjaluci i do 10.000 KM
Biljana Popović

BANJALUKA - Nova odluka o buci biće u eksperimentalnoj primjeni do marta 2019. godine, do kada će svi koji prekorače dozvoljene decibele biti samo upozoreni, kako bi se navikli na novu regulativu, a potom i kažnjeni ako se ne budu pridržavali ograničenja.

Organizatori manifestacija koji prekorače propisane decibele suočiće se s kaznom u rasponu od 1.000 do 10.000 KM, dok će odgovorno lice preduzeća biti kažnjeno od 300 do 1.800 KM. Kad su u pitanju preduzetnici, propisana je kazna od 500 do 1.500 KM.

Prema prijedlogu ove odluke, organizator manifestacije biće dužan da priloži i ugovor sa ovlaštenom ustanovom za mjerenje buke i koja će, po nalogu komunalnog policajca ili ekološkog inspektora, mjeriti nivo decibela.

Prema ovoj odluci, nivo dozvoljene buke na Trgu Krajine biće 67 decibela, na Kastelu, zavisno od bine, 73 ili 74 decibela, u parku "Mladen Stojanović" 75 ili 80, u prostoru "Akvane" 70 decibela, te na Gradskom stadionu 67.

Nadzor nad primjenom ove odluke obavljaće Komunalna policija i Ekološka inspekcija, a odlukom su utvrđene i spomenute kazne za one koji ne budu poštovali ograničenja buke.

"Ukoliko ova odluka bude usvojena na  sljedećem zasjedanju Skupštine, zakazanom za 22. novembar, njena eksperimentalna faza primjene bi trajala do 28. februara 2019. godine, pri čemu bi organizatori bili samo upozoravani, a kaznene mjere bi bile primjenjivane nakon ovog datuma", navodi se u prijedlogu ove odluke.

Nivo dozvoljene buke

67 decibela Trg Krajine

73 ili 74 decibela na Kastelu zavisno od bine

75 ili 80 decibela u parku "Mladen Stojanović"

70 decibela u prostoru "Akvane"

67 decibela na Gradskom stadionu

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije