Banja Luka

“Kolo srpskih sestara” postoji 115 godina, a nema ni svoje vozilo

“Kolo srpskih sestara” postoji 115 godina, a nema ni svoje vozilo
Foto: Jelena Đurđević | KSS postoji 115 godina, a nema ni svoje vozilo

Imena nekih od najdugovječnijih aktivnih udruženja i društava na teritoriji grada prvi put se pominju početkom 20. vijeka, a danas imaju nekoliko hiljada članova i suočavaju se s manjim ili većim problemima.

"Kolo srpskih sestara", humanitarno udruženje koje je osnovano davne 1903. godine, smješteno je u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine, a danas čak nema ni status udruženja od interesa za grad.

Bosiljka Herbez, predsjednica KSS-a, kazala je da se ovo udruženje, koje ima 50 starijih članica, finansira preko projekata.

"Radimo i nastojimo da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu koliko možemo. Na rasplaganju imamo dovoljno prostora za rad, ali nam je inventar star i dotrajao", kazala je Herbezova.

Ovo udruženje nema ni vlastito vozilo, zbog čega članice moraju plaćati taksi za obilazak svojih štićenika tokom podjele humanitarnih paketa.

Crveni krst Banjaluka osnovan je 1912. godine i jedino je udruženje građana koje ima svoj zakon po kojem radi. Ovo udruženje ima oko 10.000 članova i 1.800 volontera te širok spektar aktivnosti.

Željkica Ilić, sekretar Crvenog krsta, rekla je da je uloga ove organizacije nemjerljiva.

"Obilježili smo 100 godina postojanja i rada. Mislim da je Crveni krst kakav ima Banjaluka za ponos grada i ugled svim sredinama u RS", istakla je Ilićeva.

Dodala je da uloga ove organizacije danas u društvu nije adekvatno riješena.

"Crveni krst bi trebalo da ima stalni izvor finansiranja, ali nažalost to nije definisano", istakla je Ilićeva.

Sportsko ribolovno društvo Banjaluka osnovano je 1926. godine kao podružnica ribarskog društva za BiH i danas je jedno od najvećih ribolovnih društava u BiH.

Marinko Popović, koordinator SRD-a, kazao je da ovo društvo danas ima više od 1.200 aktivnih članova.

"Imamo tri stalno zaposlena čuvara, koji danju i noći čuvaju 100 kilometara obala od zagađivača i krivolovaca, što je malo, a u čuvanju obale pomaže nam i nekoliko volontera", kazao je Popović.

Speleološko društvo "Ponir" osnovano je 1984. godine i godinama radi u neuslovnim prostorijama.

"Smješteni smo u prostorijama atomskog skloništa već 15 godina. Prostorije prokišnjavaju, a uz to suočavamo se s nedostatkom vode. Boravimo u njemu koliko je neophodno, jer trenutno nemamo mogućnosti za ništa bolje", istakao je Mirko Vidović, član Upravnog odbora SD "Ponir".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije