Banja Luka

Korisnicima Down Syndrom centra alternativni smještaj u Banji Vrućici

Korisnicima Down Syndrom centra alternativni smještaj u Banji Vrućici
Foto: Dijana Petrušić | Korisnicima Down Syndrom centra alternativni smještaj u Banji Vrućici

BANJALUKA – Nakon što se prošle sedmice u prostorije Down Syndrom centra u Banjaluci izlila kanalizacija i obustavila njihov rad, njihovi korisnici su bili uskraćeni za usluge koje im ovaj centar pruža, međutim oni će od danas imati alternativni smještaj u Banji Vrućici, dok će vježbe izvoditi u multimedijalnoj sali Gradskog odbora SNSD u Banjaluci.

Zoran Jelić, direktor ovog centra, rekao je da u srijedu prošle sedmice na gradilištu koje se nalazi u neposrednoj blizini nagnječenja gradska kanalizacija koja se na kraju izlila u njihove prostorije.

"Sve ove zgrade su prikuljučene na ovu malu gradsku kanalizaciju, koja se na kraju izlila u naše prostorije jer smo mi najniža  tačka. Voda je bila preko 40 centimetara, a primijećena je tek ujutru kada je počela izlaziti na vrata", kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, šteta je stopostontna, a kako dodaje najveća je ona moralna jer su svi korisnici u ponedeljak kada su došli bili razočarani jer ne mogu ući u svoje prostorije.

"Na teren su izašli nadležni i šteta je oko 20 hiljada KM, ali tek nakon sanacije ostaje da procijenimo", kazao je Jelić.

Ambasador osoba sa Daunovim sindromom Vlado Đajić, rekao je da agonija koja je zahvatila ova centar traje pet dana.

"Djeca su tužna, a i ja sam tužan, dogovorio sam sa rukovodstvom Banje Vrućice za smeštaj, dok će vježbe biti u multimedijalnoj sali Gradskog odbora SNSD. Istovremeno, sam došao da sa njima popričam, utješim i vratim im nadu", kazao je Đajić.

Kako je dodao, sagledaće i sve mogućnosti finansijske podrške.

"Ne želimo da ulazimo ko je je kriv, ali pozivam se dobre ljude da pomognu sa što prije riješimo ovaj problem", kazao je Đajić, dodajući da je za njega ovaj centar najbitniji objekat u Srpskoj.

Podsjećamo, prostorije Centra poplavljene su u noći između četvrtka i petka, 23. i 24. maja i pričinjena je ogromna šteta.

Na teren je izašla i komunalna policija koja je konstatovala ogromnu materijalnu štetu i da je kompanija koja u istoj ulici kopa temelje za novu zgradu bagerom prignječila već dotrajalu i staru kanalizaciju, te ju je tako začepilo.

Kako dodaju, problem nastaje u tome što se nove ugrade priključuju na kanalizaciju koja nema kapaciteta da to sve primi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije