Banja Luka

Kresojević: Socijalna davanja prioritet, niko ne može biti uskraćen

Kresojević: Socijalna davanja prioritet, niko ne može biti uskraćen
Foto: Arhiva | Kresojević: Socijalna davanja prioritet, niko ne može biti uskraćen

BANJALUKA - Socijalna davanja su prioritet za realizaciju budžeta, te niko ko ostvaruje ovo pravo ne može biti uskraćen, kazao je gradski menadžer, Bojan Kresojević komentarišući navode i saopštenje Centra za socijalni rad.

"Najbolji pokazatelj volje je naredba koju je potpisao gradonačelnik Draško Stanivuković da se ova sredstva isplate iako nije usvojen rebalans budžeta, niti je za dio sredstava Vlade obezbijeđena realokacija sredstava. Nije poznato iz kojih razloga direktorica Centra za socijalni rad nije bila za potpisivanje naredbe kojom bi se ove isplate obezbijedile", kazao je Kresojević.

Dodaje kako je, sa druge strane, Centar za socijalni rad u prethodnim godinama povećao broj zaposlenih za 30 odsto , što je neprihvatljivo, te da se nepotrebno troše sredstva za socijalna davanja.

"Centar za socijalni rad traži povećanje sredstava za plate za više od 50 % od početka mandata, dok je u Gradskoj upravi ovaj rast 33 %. Po preporukama Ministarstva finansija neophodno je smanjiti izdvajanja za plate, te će u skladu s tim svim budžetskim korisnicima ravnomjerno biti odobreno povećanje sredstava za plate do 33 %, pa i Centru za socijalni rad. Dakle, preporuke Ministarstva finansija ograničavaju nekontrolisana izdvajanja za plate u ovoj ustanovi", kazao je Kresojević.

Kresojević je istakao i to kako je budžet Centra za socijalni rad povećan za 75 odsto, dok su izdvajanja za infrastrukturu na nivou iz 2020. godine, što potvrđuje da su socijalne kategorije prioritet za ovu administraciju.

Podjsećamo, danas je saopšteno iz  Centra za socijalni rad Banjaluka da se  zbog brojnih dugovanja od 1. marta suočava sa neizvjesnom situacijom.

Kako su naveli, za 50 godina postojanja Centra za socijalni rad nije se desilo da 30.000 korisnika ostane bez primanja koja dobijaju na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

"Statutom je propisano da je osnivač dužan da obezbijedi osnovne uslove za rad ustanove a to su plate, materijalni troškovi, komunalne usluge, socijalna davanja. Osnivač, grad Banjaluka, na čelu sa Draškom Stanivukovićem, nije obezbijedio ni jedan uslov za nesmetan rad. Nije plaćeno: struja, telefoni, pošte, gorivo, komisije za ocjenu radne sposobnosti, upravni odbor… Ukupan dug je preko 100.000 KM.

Nisu plaćena socijalna davanja: osposobljavanje za rad djece i omladine, smještaj u hraniteljske porodice za 100 djece, smještaj u domove za nemoćna i stara lica, dnevi centri za lica ometena u razvoju, personalna asistencija, pomoć u kući, prihvatne stanice za djecu i odrasle... Ukupan dug preko 460.000 KM. Ovo su dugovanja iz 2023. godine", piše u saopštenju Centra za socijalni rad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije