Banja Luka

Mališani velikog srca pomažu Sergeju Stuparu

Mališani velikog srca pomažu Sergeju Stuparu
Foto: Ustupljena fotografija | Mališani velikog srca pomažu Sergeju Stuparu

BANJALUKA - Da se empatija uči još u najranijem dobu, svojim primjerom pokazuju učenici trećeg razreda OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", koji su sa svojom učiteljicom Silvijom Ninković kroz mnogobrojne radionice napravili dekorativne vješalice za ključeve i nakit, a sva sredstva od prodaje ovih unikatnih ručnih radova biće proslijeđena za nastavak liječenja mladog Banjalučanina Sergeja Stupara.

Silvija Ninković, učiteljica trećeg tri odjeljenja u ovoj obrazovnoj ustanovi, kaže u razgovoru za "Nezavisne novine" da je ovo generacija djece koja želi da učestvuje u svim aktivnostima, ali i da ima odličnu saradnju i sa roditeljima, te da su zajedno odlučili da dječje radove prodaju i online na Instagramu.

"Imali smo i mali bazar, koji je realizovan kada je bila priredba 'Dan učeničkih postignuća', i prodali sve izložene radove i uspješno započeli našu akciju. Otvorili smo i Instagram profil koji nosi naziv 'Dječija moć - velika pomoć', gdje zainteresovani mogu da vide i kupe radove online jer dolazi kraj školske godine i lakše nam je radove prodavati na taj način. Dobili smo podršku od 'X Express' brze pošte, koja neće naplaćivati dostavu, i zaista sam bila iznenađena kada su pristali i hvala im na tome. Dobili smo podršku i od "Pošta Srpske", te ćemo radove izložiti u njihovoj poslovnici u Novoj varoši, da bismo i na taj način ostvarili prodaju i sakupili sredstva za Sergejevo liječenje. Velike vješalice koštaju deset KM, a one manje su sedam KM", kaže Ninkovićeva.

Ističe da je primaran cilj pomoći Sergeju da se sakupe sredstva za njegovo liječenje u inostranstvu, ali i razvijanje empatije kod djece.

"Ideja za dekorativne vješalice nastala je nakon što smo majkama povodom Dana žena pravili poklone i vidjela sam kod školskog majstora u radionici da imaju slobodne letvice. Odlučili smo da ih obojimo, stavimo kukice i napravimo stalak za poklon majkama, a kasnije mi je došla ideja da to iskoristimo za prodaju, a sredstva da proslijedimo za liječenje Sergeja", priča Ninkovićeva i dodaje da su cijenu odredili simbolično, u dogovoru sa roditeljima.

"Pored empatije, cilj nam je djeca što manje vremena provode na mobilnim telefonima, jer djeca žele da učestvuju, ali ona hoće aktivnosti i zato ih u aktivnosti treba i uključiti. Nećete mnogo postići ako djetetu kažete da ne koristi telefon, već mu morate dati nešto da radi da taj mobilni telefon ne bi koristio", objašnjava ona.

Ističe da su kukice, materijal i boje za vješalice obezbijedili roditelji djece.

"Roditelji su učestvovali u radionici pri montiranju kukica, ali dekorativni dio i sve što je u bojama i šarama, to su sve uradila djeca i to unazad nekih mjesec dana", priča ponosna učiteljica.

Dodaje da mališani mahom imaju devet ili deset godina, kao i da su oni bili ti koji su odlučili da se sredstva prikupljaju za Sergeja i da su sve dekorativne vješalice plod rada malih dječjih ruku, ali i velikog srca.

"Ja njih uvijek sve pitam i ništa ne radim mimo njihove volje i radim na tome da razvijaju samopouzdanje, ali i empatiju, i to je moj mali doprinos njima dalje u životu. Planiramo i za kraj školske godine da napravimo malo veći bazar, a pridružiće mi se i učiteljica Žana iz petog tri sa svojom učenicima, i oni će napraviti još radova, pa ćemo na nivou škole održati bazar", priča Ninkovićeva i dodaje da je u stalnom kontaktu sa Sergejevom majkom, koja je zahvalna na svemu što su djeca uradila.

Podsjećamo, za liječenje Sergeja Stupara pokrenut je humanitarni broj 1413 koji je aktivan do kraja juna, a svi zainteresovani uplate mogu da izvrše i na sljedeće račune na ime Svjetlana Stupar:

Adresa: Dr Slavka Pišteljića br. 33, Slatina

Raiffeisen bank:1613000045479669

NLB Banka: 5710100000072523

Devizni kod NLB banke:

IBAN: BA 395620998165705225

SWIFT BIC: RAZBBA22

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije