Banja Luka

Manifestacija "Konferencija beba": Mališani vladali jedan dan

Manifestacija "Konferencija beba": Mališani vladali jedan dan
Foto: N.N. | Manifestacija "Konferencija beba": Mališani vladali jedan dan

BANJALUKA - Namlađi stanovnici grada danas su na nekoliko sati zagospodarili parkom "Petar Kočič", kako bi uz pratnju roditelja, starije braće i sestara učestvovali u tradicionalnoj manifestaciji "Konferencija beba".

Neke od prisutnih beba bile su stare svega mjesec, a neke su slavile prvi rođendan.

Mali pobjednici manifestacije birani su u tri kategorije pa je tako za najmlađu bebu proglašen jednomjesečni Nemanja Vujinović, Marko Kokan je beba s najviše braće i sestara, dok je za  nastariju bebu proglašena Ana Bilanović, koja je i proslavila svoj  prvi rođendan.

"Velike porodice su veliko zadovoljstvo", istakla je Rada Kokan, majka bebe s najviše braće i sestara, koja, osim Marka, ima još dva sina i jednu kćerku.

Marina Bilanović, majka najstarije bebe, smatra da je u gradu potrebno održavati što više manifestacija koje promovišu roditeljstvo.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, rekao je da svaka lokalna zajednica može da bude zadovoljna kada organizuje ovakvu manifestaciju.

"Podržavamo vantjelesnu oplodnju za porodice koje podnesu zahtjeve, a sa sponzorima smo u proteklom periodu mnogo uložili u dječja igrališta s ciljem da porodicama i djeci bude što ugodniji život i odrastanje u našem gradu", istakao je Amidžić.

Dodao je da grad ima odličnu saradnju s Udruženjem "4+", koje predstavlja višečlane porodice, a kojem pružaju logističku i materijalnu pomoć.

Ovogodišnju "Konferenciju beba" grad je organizovao na poziv Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u saradnji s Udruženjem "Sva djeca svijeta", a nagrade bebama obezbijedili su "Tržnica", "Euro ekspres - brza pošta" i "BioTechnology and Genetics".

Rekordan broj

Bosiljka Bošnjak, pomoćnica ministarke za porodicu, omladinu i sport RS, rekla je da je ove godine, na poziv resornog ministarstva, manifestaciju "Konferencija beba" organizovalo 37 lokalnih zajednica u RS, što je najveći broj dosad.

"Zadovoljni smo jer promovišemo odgovorno roditeljstvo i brigu o djeci", rekla je  Bošnjakova.

Prema njenim riječima, u protekloj godini u RS rođeno je 1.385 trećerođenih beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije