SP Qatar 2022.

Banja Luka

Marko Malčić dobitnik nagrade Grada: Trud i zalaganje mladih se cijeni

Marko Malčić dobitnik nagrade Grada: Trud i zalaganje mladih se cijeni
Foto: N.N. | Marko Malčić dobitnik nagrade Grada Banjaluka: Trud i zalaganje mladih se cijeni

Mladi Banjalučanin Marko Malčić, po zanimanju pravnik, jedan je od dobitnika "Nagrade za mlade grada Banjaluka" za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, a povodom Dana grada, koji se obilježava danas.

Malčić se istakao u radu na poboljšanju položaja studenata, omogućavanju praktične i terenske nastave za studente Pravnog fakulteta, kao i u organizovanju Dana studenata.

Ovaj mladi Banjalučanin je za "Nezavisne" rekao da je zahvalan i da mu je izuzetna čast što je jedan od dobitnika nagrade grada Banjaluka mladima.

"Ova nagrada za mene je posebno važna jer je ona upravo potvrda da se trud i zalaganje mladih itekako cijeni i nagrađuje, a naročito mi je drago što sam nagradu dobio od grada u kojem sam rođen i u kojem sam odrastao", rekao je Malčić.

Nakon završenih osnovnih studija na Pravnom fakultetu, obavljao je pripravnički staž kao sudijski pripravnik u Osnovnom sudu u Banjaluci, a trenutno obavlja pripravnički staž u jednom privrednom društvu.

"Plan mi je da završim upisane master studije i da nastavim sa akademskim i profesionalnim usavršavanjem u svojoj struci, kao i da nastavim sa društveno-kulturnim aktivnostima kroz različite projekte", rekao je Malčić.

Njega je za nagradu koju mu je Grad dodijelio predložio Studentski savez Pravnog fakulteta, zvanično studentsko predstavničko tijelo Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Marko Malčić osnovne studije završio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a trenutno pohađa master studij na ovom fakultetu. Bivši je predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta, a pored ove dužnosti obavljao je i dužnost sekretara i potredsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci i delegata u Uniji studenata Republike Srpske. Takođe, bio je član Upravnog odbora i član Senata Univerziteta u Banjaluci i član Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta iz reda studenata, kao i član Кomisije za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja pri Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Zahvaljujući ovom mladom momku, uspostavljana je i njegovana saradnja studenata iz Srbije i Republike Srpske. Naime, tokom protekle tri godine, zahvaljujući angažovanju Malčića i Studentskog saveza Pravnog fakulteta, Banjaluku je posjetilo više od 400 studenta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Istočnog Sarajeva, kao i posjeta studenata sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici.

Pored toga, Studentski savez Pravnog fakulteta, na čelu sa Malčićem, zaključio je čitav niz sporazuma o saradnji sa republičkim i pravosudnim institucijama od kojih se posebno izdvajaju sporazumi o saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Pravobranilaštvom Republike Srpske i Osnovnim sudom u Banjaluci. Sporazumi o saradnji potpisani su i sa desetinama advokatskih i notarskih kancelarija. Zahvaljujući ovoj saradnji, više od 150 studenata Pravnog fakulteta imalo priliku da obavlja studentsku praksu u ovim institucijam.

Malčić je dvije godine bio i jedan od organizatora tradicionalne studentske manifestacije "Dani studenata" koja se organizuje tokom mjeseca aprila. Ova manifestacija sastoji se od čitavog niza događaja kulturnog, umjetničkog, naučnog, sportskog i zabavnog karaktera.

Napomenimo da su ovogodišnju nagradu Grada Banjaluka mladima, pored Malčića, dobili i glumica Biljana Čekić, doktorica medicine Ivana Todorović, asistent na Pravnom fakultetu Olivera Ševo, književnik Đorđe Maksimović, reditelj Milan Bogdanović, volonter Danijel Petrović i FIDE majstor Bojan Maksimović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije