Banja Luka

Najstarija kuća u Banjaluci uskoro u novom ruhu

Najstarija kuća u Banjaluci uskoro u novom ruhu
Foto: Ustupljena fotografija | Najstarija kuća u Banjaluci uskoro u novom ruhu

BANJALUKA - Obnova najstarije kuće koja je izgrađena u Banjaluci još davne 1893. godine teče predviđenom dinamikom, potvrdila je ovo Adrijana Šešić, iz Odjeljenja za komunalne poslove, koja je naglasila da je rekonstrukcija započela u januaru prošle godine.

"Rekonstrukciju kuće "Milanovića" započeli smo prošle godine. Radovi napreduju dobro, a sama dinamika je zadovoljavajuća. Plan je da radovi budu okončani u junu, ali s obzirom na izuzetno dobru dinamiku, možda budu gotovi i ranije. Cijeli ovaj projekat izuzetno zahtjevan, jer se kuća nalazi u prvoj zoni zaštite", istakla je Šešićeva.

Sam objekat je, kako kaže, narušen tokom vremena, a dodatno je oštećen i nakon zemljotresa 1969. godine.

"U toku su završni radovi na fasadi, a kada je riječ o unutrašnjim radovima, u toku je zamjena parketa, nakon čega slijedi opremanje. Ukupna vrijednost je pet miliona KM", kazala je ona, te dodala da će ovaj objekat biti centar novih okupljanja i kulturnih dešavanja.

"Kuća "Milanovića" je ranije bio stambeni objekat sa jednom prodavnicom u prizemlju, a nakon toga su ga koristila udruženja. Sada će ovo biti javni objekat kulture, klub knjige, atelje, radionica, galerija u kojoj će biti izložene zanimljive postavke. Ovo će zasigurno biti jedan novi dragulj u gradu", zaključila je Šešićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije