Banja Luka

Niče 30 gradilišta u Banjaluci

Niče 30 gradilišta u Banjaluci
Foto: banjaluka.rs.ba | Niče 30 gradilišta u Banjaluci

BANJALUKA - Veliki investicioni ciklus pod nazivom "Banjaluka se gradi", koji je predstavljen danas, donosi više od 30 javnih gradilišta, koja će biti otvorena ovih dana.

Predstavljajući projekat, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da se radi o 15 novih projekata i oko 15 njih koji će biti nastavljeni većim ili manjim intenzitetom nakon zimske pauze.

"Pred nama je oko mjesec dana u kojima dan za danom započinjemo nove projekte u gradu, a sve pod sloganom 'Banjaluka se gradi', u okviru akcije vrijedne nekoliko desetina miliona KM", naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj projekta je povećanje broja zaposlenih.

"Direktno, kroz nekoliko krupnih projekata od otvaranja tržnog centra 'Delta planet', hotela 'Meriot' pa do pokretanja nekoliko industrijskih kapaciteta u Ramićima biće omogućeno oko 2.500 novih radnih mjesta. Indirektno, kroz građevinarstvo i usluge biće aktivno više od 30 javnih gradilišta i ako se tome doda još između 50 i 60 gradilišta stambeno-poslovno privatne gradnje, to je još dodatnih nekoliko hiljada novih radnih mjesta", rekao je Radojičić.

Drugi cilj ovog projekta prema njegovim riječima, biće rješavanje komunalnih problema, poput pitanja vodosnabdijevanja dijelova u kojima građani nemaju vode ili imaju loše vodosnabdijevanje, zatim značajna poboljšanja u saobraćaju, te poboljšanje uslova u društevnim djelatnostima.

Dodao je da se očekuje da drugi investicioni ciklus u gradu počne u maju ili junu, kada se okončaju svi procesi javnih nabavki koji su u toku po ovogodišnjem budžetu.

"Finansiranje ovih projekata u najvećim dijelom ići će iz budžeta grada, jedan dio iz obveznica koje smo emitovali prošle godine i jedan manji dio od 'Puteva RS' kada su u pitanju magistralni putni pravci i Vlada RS kada je riječ o Kulturnom centru Banski dvor", pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, već sada mogu se očekivati problemi sa aspekta mogućnosti izvođača radova.

"Došli smo u situaciju u kojoj mi prije možemo da napravimo projekte, zatvorimo finansijku konstrukciju, provedemo sve potrebne pred radnje i dođemo do ugovora, a da nismo sigurni da li će biti dovoljnog broja kvalitetnih izvođača radova", rekao je gradonačelnik.

Projekti u martu

  • 12. mart – potpisivanje sporazuma sa "Putevima RS" za još tri velike kružne raskrsnice u gradu, i to kod "Lesnine", na ukrštanju magistralnog puta M4 sa Bulevarom Milutina Milankvoića i treća od tržnog centra "Hiperkort" ka Prijedorskoj cesti;
  • 12. mart – otvaranje dograđenog vrtića "Bubamara" – donacija "Delte“";
  • 14. mart – početak radova na gradnji moderne saobraćajnice u Šargovačkoj ulici, vrijednosti radova oko milion KM;
  • 15. mart – početak gradnje velikog vodovodnog sistema "Jagare", prve faze koja zajedno sa visiniskim zonama Česme tri i četiri, iznosi oko milion KM;
  • 18. mart – početak gradnje novog objekat MZ Lauš 1 i 2 i policijske stanice, takođe vrijedan milion KM;
  • 18. ili 19. marta – završetak najvećeg kružnog toka u gradu kod "Delta planeta" i puštanje saobraćajnice u Frane Supila u funkciju. Taj dan će biti zasađene i sadnice u novu "Aleja maturnata";
  • 20. mart – početak radova nove saobraćajnice u Ulici kralja Aleksandra I, na potezu od "Žutih zgrada" prema Motikama, u vrijednosti oko dva miliona KM;
  • 21. mart – otvaranje najvećeg regionalnog šoping centra "Delta planet";
  • 22. mart – puštanje u funkciju izgrađena tri kraka podsistema "Zvijezda", jednog od ključnih dijelova velikog sistema vodosnabdijevanja "Crno vrelo";
  • 26. mart – početak radova na novom mostu u Dragočaju:
  • 27. mart – početak radova na tronamjenskom objektu ambulante, mjesne zajednice i vrtića na Petrićevcu;
  • U periodu od 20 do 27. marta počeće i radovi na završetku Istočnog tranzita i kružnog toka na Laušu kod restorana "Sirano".

Nastavljaju se i radovi koji su zbog zimske sezone bili obustavljeni ili su izvođeni u smanjenom obimu:

  • završetak trotoara u Ulici Put srpskih branilaca u Zalužanima;
  • na velikom rezervoaru na Krčmaricama, zona Česma tri i četiri;
  • vanjskoj obnovi zgrade Banskog dvora;
  • na gradnji novog mosta na lokaciji Zelenog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije