Banja Luka

Ninković: Za pet minuta može da se riješi pitanje subvencija za privatne vrtiće

Ninković: Za pet minuta može da se riješi pitanje subvencija za privatne vrtiće
Foto: Velibor Tripić | Ninković: Za pet minuta se može riješi pitanje subvencija za privatne vrtića

BANJALUKA - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković i šef kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić upitali su danas banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića šta se dešava sa prijedlogom rebalansa budžeta za 2024. kojim bi se kako kažu riješila mnoga pitanja u gradu.

Oni su na današnjoj konferenciji iznijeli niz problema sa kojima se grade susreće jer nije usvojen rebalans budžeta za tekuću godinu.

"Moje prvo pitanje odnosi se na rebalans budžeta za 2024. godinu. Znamo svi činjenicu da je nacrt rebalansa usvojen još nekada tamo sredino marta i evo postavljamo pitanje šta se čeka sa rebalansom za 2024. godinu, ako uzmemo  u obzir činjenicu da gotovo svi građani i cijeli grad čeka rebalans. Napomenuću da smo mi najavili da ćemo u rebalansu kroz amandmansko djelovanje povećati sredstva za sport u iznosu od milion maraka", kazao je Topić.

Kako je rekao, svakodnevno imaju pitanja o samom reblansu.

"Mogu vam reći da svakodnevno imamo pozive od sportskih klubova koji pitaju kada će rebalans doći na dnevni red. Mi kao odbornici nemamo taj odgovor. Možemo samo izraziti sumnju da se nešto skriva kada je u pitanju sami rebalans i da se odugovlači. Takođe, čeka se izgradnja fiskulturne sale u Debeljacima, čeka se rebalans i rješavanje problema kada je u pitanju proširenje mjesnog groblja u Kuljanima. I sve su to stvari koje čekaju rebalans. Zaista bih molio da dobijemo u što kraćem vremenskom periodu odgovor kada je u pitanju rebalans”, kazao je Topić.

Kako je rekao, ne postoji samo problem oko reblansa nego i sa konsolidovanim izvještajem o radu načelnika za 2023. godinu.

"Ako znamo da je zakonski rok za njegovo dostavljanje već podavno istekao, mi smo već ušli u juni mjesec i postavljamo pitanje šta je sa konsolidovanim izvještajem o radu načelnika za 2023. godinu i šta se tu skriva. Ono što mi znamo i što se onako priča po kuloarima, po gradu, jeste da je grad napravio obaveze u 2023. godini sa raznoraznim dobavljačima za koje nema finansijsko pokriće i da se traži način kako da se dođe do rješenja da se popeglaju svi ti urađeni poslovi u 2023. godini za koje je grad još nije sklopio ugovore", kazao je Topić.

Ninković ističe, da je Skupština grada spremna da za pet minuta riješi pitanje subvencija za privatne vrtića ukoliko dobije predlog za rebalans budžeta.

"Vidim ovih dana da je gradonačelnik u svoj megafon optužio mene i šefa kluba odobornika SNSD-a kako se mi ne interesujemo za povećanje cijena privatnih vrtića i ja ih samo pitam je li to način na koji oni misle da regulišu nedostatak vrtića, nedostatak mjesta u državnim vrtićima. Da li je to način na koji oni pokušavaju šaljujući inspekcije, gradske inspekcije prema svim privatnim vrtićima uzimajući u obzir da su krenuli prvo danas ili ovih dana od jednog vrtić",kazao je Ninković.

Kako je rekao, prethodna administracija vođena SNSD-om je u svom mandatu obazbijedila 1.000 mjesta u državnim vrtićima.

"Kako ja vam sad govorim, a znate i sami objavljeno je u medijima da su 1,3 miliona povećali investiciju one vode kod Delte, a nisu uopšte iskoristili da naprave jedan novi vrtić a i obnova kuće Milanovića košta oko pet miliona. Garantujem da je bilo moguće napraviti 300 novih mjesta u državnim vrtićima, sa onim milionima kod Delte moglo se sigurno napraviti još 2,5 ili 3 vrtiće. Mi smo mogli riješiti makar 1.000 novih mjesta u javnim vrtićima. Tako da ako su nesposobni ili se prave ludi ili ne znaju, neka dostave prijedlog rebalansa budžeta, za pet minuta ćemo riješiti problem ovih ljudi time što ćemo napisati amandmane i omogućiti isplatu subvencija”, kazao je Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije