Banja Luka

"Noć tvrđava": Na Kastelu promocija kulture i turizma

"Noć tvrđava": Na Kastelu promocija kulture i turizma
Foto: Grad | "Noć tvrđava": Na Kastelu promocija kulture i turizma

BANJALUKA - Kroz organizovanu edukativnu radionicu i naraciju, te predstave i dokumentarne filmove, danas se u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel treći put održava manifestacija "Noć tvrđava".

Kako je rekla Aleksandra Simić, ovlaštena potpisnica Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, osnovni cilj jeste da mališane, ali i sve prisutne upoznaju sa Kastelom, njegovim značajem i bogatom istorijom, ali istovremeno da se kroz ovaj projekat dodatno radi na promociji, kako turizma, tako i naše bogate kulturne baštine.

"Ove godine, baš kao i prethodne dvije, manifestacija 'Noć tvrđava' će zaista ponuditi bogat program. Sadržaj je interesantan i svako ko ovu manifestaciju posjeti će moći da nađe nešto za sebe. Predviđene su različite prezentacije upravo na temu tvrđave Kastel, kao i na temu srednjeg vijeka, a upravo tu prezentaciju će održati predavači iz našeg Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Dodatno, mališani iz dvije banjalučke osnovne škole pripremili su zanimljive predstave. Tu je i niz kreativnih radionica za naše najmlađe sugrađane i još mnogo drugog sadržaja", kazala je Simićeva.

Poručila je i to kako je za najmlađe sugrađane svakako najinteresantnija radionica koja se tiče demonstracije i promocije viteških vještina.

"Grad Banjaluka je i ove godine kroz kalendar turističkih manifestacija podržao ovaj događaj, koji se, kao što je već poznato, u našem gradu održava treći put, a ove godine u ovaj događaj uključile su se i druge institucije. Cilj, između ostalog, jeste da se programski povežu lokacije sa značajnim tvrđavama u jednu cjelinu, a sa ciljem promocije kulture i turizma, odnosno jačanja saradnje sa gradovima i organizacijama koji upravljaju spomenicima i baštinama. Moram da naglasim da je ova manifestacija značajna za naš grad, jer naše sugrađane kroz niz aktivnosti podsjećamo na naše kulturno-istorijsko znamenje, a posebno je bitno jer edukujemo i naše najmlađe sugrađane. Uključujemo se u jednu evropsku priču jer 'Noć tvrđava' se obilježava na 54 lokacije širom Evrope",  kazala je Simićeva.

Podsjećamo, grad Banjaluka je i ove godine, uz brojne druge gradove,  domaćin regionalne manifestacije "Noć tvrđava", a cilj ove manifestacije jeste da se povežu i promovišu programi na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije