Banja Luka

Nostalgija za starim, radost zbog novog Zelenog mosta

Nostalgija za starim, radost zbog novog Zelenog mosta
Foto: Ilustracija | Nostalgija za starim, radost zbog novog Zelenog mosta

BANJALUKA - Mnogobrojni Banjalučani s nostalgijom su danas gledali u porušenu, staru i dotrajalu konstrukciju Zelenog mosta, prisjećajući se ljepših dana, kada je bio u funkciji. Istovremeno, radovali su se izgradnji modernog prelaza koji će spojiti dvije obale Vrbasa.

Kako su istakli, uklanjanjem Zelenog mosta grad će izgubiti dio dosadašnjeg identiteta, ali gradnjom novog i šireg prelaza na njegovom mjestu dobiće se bolji uslovi za odvijanje saobraćaja.

"Zeleni most imao je svoje čari, ali zub vremena je učinio svoje i bilo je potrebno da se sruši kako bi na njegovom mjestu bio sagrađen novi", rekao je Milan Marčetić iz naselja Kočićev vijenac.

Minka Petrović kazala je da je pomalo hvata nostalgija, jer od Zelenog mosta uskoro neće ostati ništa, osim uspomena.

Dotrajala konstrukcija Zelenog mosta biće uklonjena u narednih desetak dana, a gradnja novog prelaza trebalo bi da počne sredinom ovog mjeseca, kazali su  iz "Prijedorputeva", koje je izvođač radova.

Radenko Crnogorac, direktor ovog preduzeća, kazao je da je u toku  uklanjanje čelične konstrukcije starog mosta.

"Dio konstrukcije je uklonjen proteklog vikenda, a u narednim danima ćemo izgraditi pristupni put kako bismo preostalu konstrukciju mogli da izvučemo na obalu", rekao je Crnogorac.

Ovaj dio posla mogao bi da bude završen u narednih pet do sedam dana, nakon čega bi mogli početi s rušenjem stubova starog mosta.

"Kada završimo ovaj dio poslova i izgradimo pristupne saobraćajnice, očekujemo da bismo polovinom mjeseca mogli krenuti s bušenjem rupa u koritu Vrbasa i postavljanjem šipova za stubove novog mosta", dodao je on.

Ugovor o izgradnji novog mosta, koji predstavlja vitalnu vezu Obilićeva i Kočićevog vijenca, potpisan je prošlog mjeseca, u vrijednosti od 2,2 miliona KM, a predviđa izgradnju mosta sa dvije trake u dužini od 80 metara, uz predviđene pješačke i biciklističke staze. Novi most bi trebalo da bude izgrađen u narednih pet mjeseci.

Zbog dotrajale konstrukcije Zeleni most zatvoren je za putnički saobraćaj u junu prošle godine.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da konstrukcija starog mosta ima određenu vrijednost.

"Vjerovatno ćemo putem neke javne licitacije konstrukciju prodavati kao sirovinu.  Dogovorili smo s firmom  'Nova sirovina'  da staru  konstrukciju mosta izvaže, kako bismo je potom spremili u naš depo na Rakovačkim barama", rekao je  Sandić.

Zeleni most izgrađen je 1959. godine kao privremeno rješenje za potrebe vojske, a decenijama kasnije su ga koristili i vozači.

Pet velikih infrastrukturnih projekata

Gradnja novog mosta jedan je od ukupno pet velikih infrastrukturnih projekata na području grada koji su finansirani iz emitovane emisije gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM. Novcem od obveznica biće finansiran i nastavak istočnog tranzita (novi dio do stadiona FK Naprijed), 1,5 kilometara puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg šoping-centra te nastavak vodovodnog sistema "Crno vrelo", koji treba da obezbijedi vodu za 20.000 stanovnika rubnih dijelova grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije