Banja Luka

Nove klupe za dojenje na ljeto?

Nove klupe za dojenje na ljeto?
Foto: Ilustracija | Nove klupe za dojenje na ljeto?

BANJALUKA - U gradu bi na ljeto najvjerovatnije trebalo da bude postavljeno još novih klupa za dojenje i presvlačenje beba, ali nije poznato na kojim lokacijama, saznaju "Nezavisne".

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kazao je da će se pratiti stavovi građana kako bi se počelo razmišljati o novim mjestima za postavljanje još ovakvih klupa u gradu.

"Prošle godine u centru grada prvi put su postavljene tri klupe namijenjene za dojenje i presvlačenje beba. Kasnije nismo više imali upita ili iskazanih potreba za njima", rekao je Bilčar.

Dodao je da će prava provjera za postavljanje novih klupa biti na ljeto.

"U skladu sa tim vidjećemo da li će biti potrebe za njima i da li će njihovo postavljanje biti opravdano", pojasnio je Bilčar.

Grad je u avgustu prošle godine prvi put dobio ove korisne klupe u parkovima "Petar Kočić" i "Mladen Stojanović" te na zelenoj površini pored Narodnog pozorišta RS, a doniralo ih je preduzeće "Bojprom".

Većina majki ove klupe pretežno koristi za presvlačenje beba.

U Udruženju građana DRIP kažu da društvo treba da podržava dojenje bilo kada i bilo gdje.

"Pored toga, sredstva i resursi bi trebalo da budu usmjereni na edukaciju majki, kao i na njihovo ohrabrivanje da doje bebe na bilo kojem mjestu u gradu, jer je to sasvim normalno", smatra Dubravka Vojinović-Božić, izvršna direktorica Udruženje DRIP.

U Školi za trudnice "Radosnica" kažu da su ovakve klupe dobrodošle i da se one pretežno koriste za presvlačenje beba.

"U gradu nema dovoljno mjesta gdje majke mogu presvući svoje bebe. Postavljanje klupa za dojenje i presvlačenje beba zaista je dobra ideja i one postoje u svim većim gradovima. Svaka klupa u gradu može biti mjesto gdje majke mogu nahraniti svoje dijete", rekla je Vlatka Bojanić, vlasnica ove škole za trudnice.

Na pet lokacija "klupe poljubaca"

Grad je dobio "klupe prvog poljupca", koje su postavljene na pet lokacija.

Klupe se nalaze u Aleji svetog Save, na Trgu srpskih junaka, odnosno na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, zatim u naselju Obilićevo, na šetalištu uz Vrbas i u parku "Mladen Stojanović".

"Ovaj projekat realizovalo je Udruženja 'Marko Polo', uz podršku grada, a ideja je bila stvaranje lokacija koje se vezuju za ljubav i tajne koje se uz određeni događaj pamte i prepričavaju cijeli život", kazali su iz ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije