Banja Luka

Oboljeli od raka ne žele da se sele iz Doma penzionera

Oboljeli od raka ne žele da se sele iz Doma penzionera
Foto: Jelena Đurđević | Oboljeli od raka ne žele da se sele iz Doma penzionera

BANJALUKA - Pacijenti oboljeli od karcinoma iz raznih dijelova RS koji su trenutno smješteni u banjalučkom Domu penzionera zbog liječenja u Univerzitetskom kliničkom centru RS nezadovoljni su novom odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja RS o preseljenju.

Prema odluci FZO RS, pacijentima koji primaju radioterapiju u Centru za radioterapiju u Banjaluci, a koji žive dalje od 50 kilometara od Banjaluke, ubuduće će biti obezbijeđena konstantna zdravstvena zaštita i ljekarski nadzor 24 sata u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" u Slatini, što je, kako kažu oboljeli od karcinoma, ključna razlika u odnosu na dosadašnji smještaj u Domu penzionera.

Kako bi spriječili takvu odluku, 50 teško oboljelih pacijenata koji trenutno borave u Domu penzionera potpisali su i peticiju protiv odluke da već od 1. marta pređu u nove prostorije. Ovom peticijom, kako kažu, željeli bi pomoći i budućim pacijentima oboljelim od raka.

Nikola Savić iz Višegrada, koji u Domu penzionara boravi već pet nedjelja, kaže da je ova odluka neprihvaljiva za njih.

"Teško oboljele pacijente hoće trajno da premjeste u novootvorene prostorije u Slatini, što je 20 kilometara udaljeno od UKC RS u jednom pravcu i toliko u drugom pravcu. Nama je to daleko i neprihvatljivo jer mnogi od nas nakon iscrpljujućih terapija imaju stomačne probleme i mučnine i zbog toga nam je mučno toliko putovati", kaže Savić.

Oboljeli iz cijele RS smješteni su u Dom penzionera prije tri godine i svi su zadovoljni hranom, higijenom i doktorskom pažnjom 24 časa.

"Ovdje imamo sve potrebne uslove i nije nam potrebno preseljenje na tako daleko", kaže Drago Nikanović.

Đuro Crnomarković, direktor Doma penzionera Banjaluka, kazao je da je odluka donesena zbog toga što ova ustanova nije zdravstvena ustanova i ne može vršiti sve zdravstvene usluge.

"Tačno je da nismo zdravstvena ustanova, ali sve što je pacijentima bilo potrebno mi smo im pružili. Nikakve razlike nije bilo između naših stalnih korisnika i pacijenata", rekao je Crnomarković.

Iz FZO RS kazali su da će oboljelima od karcinoma koji budu smješteni u Slatini biti obezbijeđen i prevoz te da, kao ni dosad, neće imati nikakve troškove. Radioterapiju, smještaj i prevoz za ove pacijente u potpunosti će finansirati FZO RS, kao i dosad.

Dodali su da pacijenti iz udaljenih krajeva RS koji primaju radioterapiju trenutno borave u Domu penzionera u Banjaluci, što je bilo privremeno rješenje, dok se ne pronađe adekvatniji smještaj za njih, odnosno smještaj u nekoj od zdravstvenih ustanova u cilju da se oboljelima obezbijedi zdravstvena zaštita i nakon terapije.

"Uprkos dobrim uslovima koje su pacijenti imali u Domu penzionera, ta ustanova nije zdravstvena ustanova i ne može da pruža zdravstvene usluge i njegu pacijentima i nakon radioterapije, niti da obezbijedi konstantan medicinski nadzor", rekli su u Fondu.

S obzirom na to da su obezbijeđeni uslovi za smještaj ovih pacijenata u Zavodu "Dr Miroslav Zotović", koji raspolaže dovoljnim smještajnim kapacitetima, pacijenti će ubuduće biti smješteni u ovu zdravstvenu ustanovu, gdje će imati 24 sata dostupnu zdravstvenu zaštitu i konstantan nadzor medicinskog osoblja.

Planirano je da se pacijenti sukcesivno premještaju u Zavod te da početkom marta svi budu u Zavodu "Dr Miroslav Zotović".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije