Banja Luka

Osobe sa Daunovim sindromom poslužile kafu gradonačelniku

Osobe sa Daunovim sindromom poslužile kafu gradonačelniku
Foto: N.N. | Osobe sa Daunovim sindromom poslužile kafu gradonačelniku

BANJALUKA - Osobama sa Daunovim sindromom, polaznicima programa obuke za konobare, u petak je ispunjena želja, jer su nakon dodjele diploma poslužili kafu gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću.

Šest osoba sa Daunovim sindromom prošlo je prvi dio obuke za konobare u sklopu projekta "Ništa o nama bez nas... Refleksologijom do poboljšanja konobarskih vještina", koji je organizovalo Udruženje "Daun sindrom".

"Ovo je prvi put u istoriji Banjaluke i RS da se ovako nešto desilo, konobari su završili i položili prvi nivo obuke. Planiramo uključivanje novih osoba u ovaj program", istakao je Zoran Jelić, upravnik Udruženja.

Naglasio je da se tim projektom želi pokazati da osobe s ovim sindromom mogu dosta toga, te je dodao da je rađen i s osobama iz drugih gradova.

"Osobe s Daunovim sindromom uz rad mogu da savladaju mnoge prepreke i da dođu, u skladu sa svojim mogućnostima, do konačnog osamostaljenja", rekao je Jelić.

Polaznici obuke su u okviru projekta imali refleksološke masaže, vježbe ravnoteže te su učili konobarske vještine.

Dodao je da je osnovni cilj Udruženja "Daun sindrom" osnivanje centra za rehabilitaciju "Daun sindrom", kao i otvaranje jednog kafića u kojem bi mogle raditi ove osobe.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da grad treba da uključi što je više moguće u svoje aktivnosti djecu i porodice sa Daunovim sindromom te da podrži ovakve projekte uključivanja.

"Grad može da podrži i podržava mnoga udruženja i projekte ovakve vrste. Neka udruženja koriste za rad prostore od grada, a imamo i projektne linije gdje svake godine grad raspisuju javne pozive za udruženja građana i NVO, gdje se s dobrim projektima mogu prijaviti za finansiranje i sufinansiranje", rekao je Radojičić.

Govoreći o otvaranju ovog centra za rehabilitaciju, Radojičić je kazao da grad može da razmišlja o prostoru za ovaj projekat i o projektnom finansiranju.

"Ovo je dio pomoći. Udruženja prave projekte, a mi smo tu da ih podržimo", dodao je Radojičić.

Stečene diplome polaznicima je u Jevrejskom kulturnom centru uručio Radojičić, a dodjeli je prisustvovao i Arie Livne, savjetnik predsjednika RS.

Obuka

Obuka osoba sa Daunovim sindromom trajala je oko dva mjeseca i podrazumijevala je osposobljavanje šest osoba za posao konobara.

"Prolazeći kroz ovaj program osposobili smo ih za prvi nivo, od ukupno četiri", istakla je Jelena Jelić, koordinator u Udruženju "Daun sindrom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije