Banja Luka

Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci

Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci
Foto: Jelena Đurđević | Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci
Dajana Miljić

BANJALUKA - Novu zgradu Osnovnog suda i rekonstruisanu Okružnog suda u Banjaluci danas su otvorili Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, i Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, za šta je utrošeno 2.830.000 evra, koje je obezbijedila EU.

Prostorija za arhivu u podrumu, velika sudnica, dio kancelarijskih prostorija i krov izgrađeni su u Osnovnom sudu u Banjaluci, a u Okružnom sudu nadograđen je četvrti sprat, što će sudijama i njihovim pomoćnicima obezbijediti kvalitetnije radne uslove.

Glavna aktivnost izvođena je na novoj zgradi Osnovnog suda, s više od 2.600 kvadratnih metara korisnog prostora, s podrumom, prizemljem i četiri sprata. Nova zgrada Osnovnog suda ima nove prostorije za arhivu, funkcionalnu recepciju, jednu veliku i četiri male sudnice, nove adekvatne kancelarije za rad sudija i njihovih pomoćnika, kao i liftove.

Svečanosti povodom otvaranja novoizgrađene zgrade Osnovnog suda i rekonstruisane zgrade Okružnog suda u Banjaluci prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjednik RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Anton Kasipović, ministar pravde RS, Milan Tegeltija, predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te predsjednici Osnovnog i Okružnog suda.

Vigemark je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je na otvaranju obnovljenih i proširenih objekata Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci.

"Riječ je o izuzetnom značajnom danu za sam grad Banjaluku, RS, a samim tim i za BiH i vladavinu prava", kazao je Vigemark.

Dodik je rekao da je RS poznata po tome da ne vrši politički uticaj na pravosuđe, ali da očekuje od pravosuđa pravičnost i efikasnost.

"Republika Srpska ne vrši nikakve političke niti druge uticaje na ovakve institucije, ali traži odgovornost zaposlenih kada je riječ o efikasnosti. To se ne svodi samo na broj riješenih predmeta, već i na pomoć u pravljenju dobrih zakona, koji će biti konzistentni i primjenjivi", istakao je Dodik.

Milekić je rekao da mu je drago što je ovim projektom urađen veliki iskorak.

"Ovaj sud će daleko bolje i uspješnije raditi", kazao je Milekić i dodao da Osnovni sud po mnogim parametrima spada u najbolje sudove u BiH.

Tegeltija je naglasio da od sada Banjaluka, RS i BiH imaju pravosudne institucije po uzoru na evropske.

Kasipović je rekao da će na ta vrata ulaziti ljudi koji traže pravdu i pravo.

"Moja jedina molba jeste da njihov osjećaj kada budu izlazili na ova vrata bude jednak njihovoj nadi kad ulaze", kazao je Kasipović.

Projekat izgradnje i obnove Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci dio je paketa pomoći Evropske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova širom BiH u okviru podrške jačanja vladavine zakona. Evropska unija obezbijedila je više od 2.830.000 evra za unapređivanje radnih uslova u ove dvije zgrade. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije