Banja Luka

Panoramski bus odvezao prve putnike do Banj brda

Panoramski bus odvezao prve putnike do Banj brda
Foto: N.N. | Panoramski bus odvezao prve putnike do Banj brda

BANJALUKA - Građani su s oduševljenjem dočekali da se sa panoramskim minibusom provozaju do Banj brda, koji je u petak pušten u funkciju.

Posebno su mu se obradovali najmlađi i najstariji stanovnici grada na Vrbasu te građani koji iz određenih razloga nisu mogli posjetiti najpoznatije gradsko izletište i razgledati njegove ljepote.

U ovaj šareni minibus pod nazivom "Banj bus" u toku jedne vožnje može da stane oko 20 putnika, a ugodna i zanimljiva vožnja uz otvorene prozore prilagođena je razgledanju prirode.

Milorad Mirković, penzioner iz Obilićeva, kaže da je srećan što će se sada stariji stanovnici lakše moći popeti do Banj brda te smatra da je ovaj vid prevoza trebalo da bude uveden i ranije.

"Kad sam bio učenik bilo mi je drago kad sa školom idem na izlet na Banj brdo. Sada se ne mogu tako lako popeti do ovog mjesta, a zahvaljujući panoramskom busu dolaziću ovdje češće", kaže Mirković.

Vožnja od Tvornice obuće "Bema" do spomenika na Banj brdu traje 15 minuta, a za osmogodišnjeg Vuka bila je jako zanimljiva.

"Ovo mi je prvi put da sam došao na Banj brdo. S ovog mjesta lijepo se vidi grad, a sviđa mi se što, dok se vozim, mogu da osjetim i hladan vazduh i čujem ptice kako cvrkuću", priča Vuk.

Ovaj vid prevoza do Banj brda uveden je kako bi se što više posjetilaca privuklo toj turističkoj zoni, koja je značajna i s istorijskog aspekta, a građanima i turistima biće na raspolaganju do 30. septembra.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da će ovaj novi sadržaj biti značajan današnjim, ali i budućim generacijama.

"Turistički autobus će saobraćati pet puta dnevno radnim danom i deset puta dnevno vikendom, sve do kraja septembra. Nadam se da će ovo biti dobro rješenje za turiste koji dođu u naš grad, a naročito za starije i bolesne koji žele posjetiti Banj brdo", rekao je Radojičić.

Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada, rekla je da će ovo mnogo značiti za sugrađane, ali i turiste, jer više neće morati razmišljati kako da dođu na ovo predivno mjesto kako bi uživali u prirodi.

Prva promotivna vožnja panoramskim minibusom u petak je bila besplatna za sve. Cijena karte u jednom smjeru iznosi jednu marku, a za djecu do pet godina je besplatna.

Novac od teleskopa u humanitarne svrhe

Novina na Banj brdu, kojom je upotpunjena turistička ponuda na ovoj lokaciji, je i teleskop koji je grad dobio od "Rotari kluba" Banjaluka.

Teleskop, osim što će na jedinstven način pružiti mogućnost da turisti vide grad, imaće i humanitarnu svrhu jer će novac ubačen u njega biti doniran u humanitarne svrhe.

Ilija Trninić, predstavnik "Rotari kluba" Banjaluka, rekao je da su prepoznali potrebu da se na Banj brdu postavi teleskop, koji je i nekad ranije postojao u blizini spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije