Banja Luka

Pojedini privatni vrtići u Banjaluci ponovo dižu cijene

Pojedini privatni vrtići u Banjaluci ponovo dižu cijene
Foto: Pixabay | Pojedini privatni vrtići u Banjaluci ponovo dižu cijene

BANJALUKA - Cijena pojedinih privatnih banjalučkih vrtića od jula će biti veće za 30 odsto, potvrdili su nam predstavnici ovih obrazovnih ustanova.

Naime, kako je rekla Jelena Guslov iz Kluba za djecu "Zvjezdica" Banjaluka, kod njih će doći do većih cijena.

"Mi smo prinuđeni da podignemo cijenu boravaka u našim vrtićima, jer nemamo kadra. Sad  su plate vaspitača prešle 2.000 KM", kazala je Guslov i dodala da moraju upravo zbog toga da podignu cijene usuga u njihovim objektima.

Dodala je  će roditelji od jula umjesto dosadašnjih 350 KM,  plaćati 450 KM, dok ako borave dvoje djece iz iste porodice roditelji će plaćati 800 KM.

Iz vrtića "Mali princ" kazali su da oni u ovom periodu  neće podizati cijenu  ali da ne mogu garantovati šta će se dešavati od septembra.

"Sad od juna do devetog mjeseca nećemo sigurno dizati cijene ali jako je teško reći šta će se dešavati u narednom periodu", kazali su iz ovog vrtića i dodali da kod njih  cijena boravaka u Centru i u Novoj Varoši iznose 375  KM, dok, u naselju Laušu cijena boravaka košta 345 KM.

Bojan Kresojević, gradski menadžer kazao je da je neprihvatljivo povećanje cijene privatne predškolske ustanove za 30 odsto te predstavlja zloupotrebu subvencija.

"Grad je najavio povećanje subvencijama koje imaju za cilj poboljšanje položaja roditelja. Zbog toga je neprihvatljivo povećanje cijena koje nema utemeljenje u rastu troškova i nećemo dozvoliti "rat cijenama" između predškolskih ustanova preko leđa roditelja", kazao je Kresojević.

Dodaje da poziva predstavnike privatne predškolske ustanove "Zvjezdica" da povuku nerealno povećanje cijena, te da se pronađe razumno rješenje.

"Grad Banjaluka će iskoristiti raspoložive mehanizme da spriječi nekontrolisano povećanje cijena, a sa predstavnicima pomenute ustanove će biti organizovan sastanak", kazao je Kresojević.

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije