Banja Luka

Polaganje vozačkog na novoj lokaciji

Polaganje vozačkog na novoj lokaciji
Foto: N.N. | Polaganje vozačkog na novoj lokaciji

Novi poligon za obuku budućih vozača na parkingu kod preduzeća "Novi Jelšingrad" u Lazarevu od danas je polazna i završna tačka na kojoj će budući kandidati da polažu vozački ispit.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole, kazao je da je polaganje vozačkog ispita dosad vršeno u Krfskoj ulici u Obilićevu.

"Polaganje vozačkih ispita u Krfskoj ulici vršili smo nekoliko godina nelegalno i protiv propisa, a dobijali smo i žalbe građana. Ovo se moglo raditi sve dok nije pušten u funkciju dio istočnog tranzita", rekao je Jaćimović.

Dodao je da je grad počeo sprovoditi izmjenu Naredbe o regulisanju saobraćaja zahvaljujući izgradnji novog poligona za obuku vozača u Lazarevu, kojom je precizirano da polaganje vozačkog ispita odnosno polazak i završetak vozačkog ispita prelazi na ovu lokaciju.

"Vozači autobusa po staroj odluci imali su nekvalitetnu obuku i ispit jer su iz Krfske ulice, odakle su kretali, na raspolaganju imali samo jednu trasu, pa se postavljalo pitanje o kvalitetu i osposobljenosti budućih vozača", istakao je Jaćimović.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, potvrdio je da nova naredba o regulisanju saobraćaja danas stupa na snagu.

"Auto-škole imaju obavezu da prve korake u obuci vozača rade na poligonu kod preduzeća 'Novi Jelšingrad' u Lazarevu, izuzev u jutarnjim i poslijepodnevnim špicevima, kada se ne mogu vršiti obuke vozača", rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, između ostalog, naredbom o regulisanju saobraćaja predviđeno je da se obuka kandidata ne vrši na parkinzima koji se naplaćuju.

"Svrha nove odluke je da svi budući vozači prođu sve stvarne situacije u saobraćaju i da budu obučeni na kvalitetan način", istakao je Sandić.

Dodao je da je posebna pažnja posvećena obuci kandidata za autobuse.

"Propisali smo trasu prema Starčevici i Petrićevcu na kojima postoje usponi, tako da kandidati koji obuče vožnju autobusa na ovakvim zahtjevnijim trasama mogu postati kvalitetni vozači", kazao je Sandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije