Banja Luka

Popunjeni svi smještajni kapaciteti u Banjaluci

Popunjeni svi smještajni kapaciteti u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Popunjeni svi smještajni kapaciteti u Banjaluci

BANJALUKA - Svi smještajni kapaciteti u gradu posljednjih desetak dana su zauzeti, a ovakvo stanje se očekuje i u narednih 10 do 15 dana, potvrdili su nam u Turističkoj organizaciji grada.

Zbog događaja kao što su drugi "Ćevap fest", 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, koja se održava za vikend na tvrđavi Kastel i nadolazeći Moto-fest, posljednja tri mjeseca popunjeni su i rezervisani svi smještajni kapaciteti.

Zahvaljući brojnim kulturno-umjetničkim i gastronomskim događajima ovog mjeseca, krevet više tražio se i u drugim opštinama.

Branka Branković, portparol TOBL, kazala je da je posljednjih desetak dana grad prebukiran i da na raspolaganju nema nijednog slobodnog ležaja.

"Još prije tri mjeseca povod za buking i rezervaciju hotelskih, motelskih i svih smještaja u gradu kojima raspolažemo bile su brojne manifestacije, a posebno Evropska smotra folklora dijaspore i Srba u regionu, na kojoj učestvuje između 65 i 70 kulturno-umjetničkih društava s oko 4.000 članova", kazala je Brankovićeva.

Ovaj najbrojniji i najmasoviji kulturni događaj u gradu na Vrbasu dovešće još 2.000 gostiju iz inostranstva i dijaspore, zbog čega se tražio krevet više i u drugim susjednim gradovima.

U gradu ima zvanično registrovan 1.891 ležaj. Zadnjih nekoliko mjeseci u toku je proces registracije novih smještajnih kapaciteta, nakon čega se očekuje da će grad dobiti okvirno još toliko zvaničnih ležaja. Ovaj proces trebalo bi da bude završen tokom ove godine.

Smotra folklora dovela je do povećanja pansionske i vanpansionske potrošnje, jer su kulturno-umjetnička društva po restoranima i kafićima organizovala zakuske, večere i svoja privatna slavlja, što će, kako kažu u TOBL, dovesti do ekonomskog buma u gradu.

"U narednih 10 do 15 dana i neki susjedni gradovi nemaju slobodnog ležaja. Očekuje se veliki priliv na brojne manifestacije ne samo učesnika, već i posjetilaca. Maj će znatno poboljšati turističku sliku u pogledu broja dolazaka i noćenja", kazala je Brankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije