Banja Luka

Kubik vode skuplji za 11 feninga

Kubik vode skuplji za 11 feninga
Foto: N.N. | Poskupljuje voda u Banjaluci

BANJALUKA - Voda će od 1. marta poskupjeti za 0,11 KM po metru kubnom, tako da će, umjesto sadašnjih 0,73 KM, kubik vode koštati 0,84 KM.

Odlučeno je ovo danas na sjednici Skupštine grada, nakon usvajanja Prijedloga zaključka o davanju saglasnosti na povećavanje cijene vode i uvođenje naknade za mjerno mjesto.

Prema tome, od 1. marta, kada na snagu stupa novi cjenovnik, naknade za mjerno mjesto iznosiće od 1,2 KM do 1,5 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se cijena vode već dugo nije mijenjala.

"Ove mjere će omogućiti održavanje cjelokupne vodovodne mreže te ulaganja u izgradnju nove mreže", rekao je Radojičić.

Komentarišući potpisivanje peticije protiv poskupljenja vode, koju su organizovali odbornici opozicije, Radojičić je rekao da ona nije urađena u skladu sa zakonom.

"Pitanje je da li je sakupljeno i 3.000 potpisa, kao što tvrdi opozicija. Kampanju i potpisivanje peticije organizovali su na nekoliko mjesta, uglavnom bez dozvole, i sakupili su samo 3.000 potpisa", rekao je on.

Istakao je da je glavni inicijator peticije PDP, stranka koja je dio vlasti u Bijeljini, gdje je cijena vode viša dva puta, a cijena kanalizacije šest puta nego u Banjaluci.

"Peticiju ću proslijediti Mići Mićiću, gradonačelniku Bijeljine, da vidimo hoće li PDP u Bijeljini tražiti smanjenje cijene vode", rekao je Radojičić.

Zoran Popović, direktor "Vodovoda", rekao je da su im povećani troškovi poslovanja, nakon što je 2016. tom preduzeću dato na upravljanje i održavanje nekoliko stotina kilometara seoske vodovodne mreže, koja je u lošem stanju i sa malim brojem potrošača te malom naplatom.

"Čeka nas preuzimanje Fabrike vode Crno vrelo. Seoski vodovodi su komplikovani sistemi sa nekoliko prepumpavanja vode, što iziskuje veliku potrošnju struje, tako da smo među 10 najvećih potrošača struje u RS sa godišnjom potrošnjom od 2,5 miliona KM, a preuzimanjem seoskih vodovoda taj trošak je povećan za oko 600.000 KM", kaže on.

Dodao je da su prilikom preuzimanja seoskih vodovoda dobili obavezu da preuzmu i sve radnike u tim preduzećima, dok je za baždarenje i održavanje oko 10.000 vodomjera godišnje potrebno oko milion KM.

"Analiza troškova preduzeća pokazala je da je neophodno da popravimo poslovanje, kako ne bi došlo do gubitka između dva i dva i po miliona KM", rekao je Popović.

Dodao je da preduzeće i grad imaju u planu i određene investicije, kao što je otklanjanje uskog grla, zamjena dotrajalih cjevovoda te ulaganje u novu vodovodnu mrežu.

"Grad će graditi primarnu i sekundarnu vodovodnu mrežu, od Fabrike Crno vrelo pa dalje prema područjima u kojima je to najhitnije, započeta je izgradnja rezervoara na Krčmaricama, kao i u Jagarama, i sve to će iziskivati dodatne troškove", rekao je Popović.

Odbornici su usvojili i izmijenjeni statut grada, kojim se 21. novembar unosi kao još jedan praznik, koji će se obilježavati kao Dan grada, pored 22. aprila.

Usvojili su i Izvještaj o realizaciji Godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2017. i 2018. godinu. Ovaj izvještaj dva puta bio je povučen sa dnevnog reda sjednice Skupštine grada, jer, kako je tada bilo objašnjeno, postojala je potreba da se ponovo razmotri.

Neven Stanić, dosadašnji v.d. načelnika Odjeljenja za turizam, kulturu i socijalnu politiku, položio je danas zakletvu za preuzimanje ove funkcije.

 

Performans sa šljemovima

Odbornici vladajuće koalicije danas su na sjednicu Skupštine grada došli sa šljemovima na kojima je bila prilijepljena fotografija Igora Crnatka, ministra inostranih poslova BiH, sa natpisom da on zagovara put u NATO.

Kako je rečeno, oni su se odlučili na taj performans, revoltirani Crnatkovom izjavom sa međunarodnog foruma u Podgorici, na kojem se, prema izjavama tamošnjih medija, založio za ulazak BiH u NATO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije