Banja Luka

Pratite nas na Google news

Poslodavci u potrazi za 300 radnika

Poslodavci u potrazi za 300 radnika
Foto: Velibor Tripić | Poslodavci u potrazi za 300 radnika
Biljana Popović

BANJALUKA - Jednodnevni Sajam zapošljavanja "Banjaluka 2018", koji je održan danas, velikom broju posjetilaca ponudio je više od 300 slobodnih radnih mjesta iz različitih privrednih sektora, kao što su drvo, metal, prehrana, IKT, građevinarstvo, tekstil, obuća, koža...

"Uskoro ću završiti srednju školu, a ovaj sajam mi je prava prilika da saznam na koji način lakše mogu da nađem posao", rekao je Milan Rajković, učenik Tehničke škole.

Na sajmu se predstavilo 50 izlagača, od čega više od 30 preduzeća koja traže kvalifikovanu radnu snagu, ali i agencije za posredovanje pri zapošljavanju, obrazovne institucije, ustanove za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, te predstavnici bankarskog sektora i drugi.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka, CIDEA, podsjetio je da je ovo treći sajam zapošljavanja u Banjaluci.

"Na prethodnim sajmovima ponuđeno je ukupno između 700 i 800 radnih mjesta, a zaposlenje je dobilo 200 osoba. Na ovaj način pokušavamo što više da približimo obrazovni sektor i privredu, ali i da ljudi koji traže zaposlenje dođu direktno da komuniciraju s poslodavcem o radnom mjestu", istakao je Milanović.

Novina sajma bila je promocija deficitarnih zanimanja, gdje su srednje škole prezentovale smjerove stručnog obrazovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola, a održana je i panel diskusija o aktuelnim temama u rastućem IT sektoru kako bi se mladima predočio potencijal školovanja za informatičara, jer školovanih informatičara nedostaje u RS i Banjaluci. Danica Nenadić, iz škole programiranja "Kliker", kazala je da je ova škola u potrazi za predavačima.

"Zbog djece koja dolaze, potrebni su nam dodatni predavači koji poznaju robotiku, web programiranje i slično", rekla je ona.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka, kazao je da grad Banjaluka u posljednje vrijeme ima problem s nedostatkom radne snage.

"Moramo zajedno s privrednicima i školama da radimo na stvaranju kadrova koji su deficitarni na našem tržištu rada. Privrednici će morati da rade na povećanju plata kako bi zadržali kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu", istakao je Komljenović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije