Banja Luka

Poslodavci u potrazi za 300 radnika

Poslodavci u potrazi za 300 radnika
Foto: Velibor Tripić | Poslodavci u potrazi za 300 radnika

BANJALUKA - Jednodnevni Sajam zapošljavanja "Banjaluka 2018", koji je održan danas, velikom broju posjetilaca ponudio je više od 300 slobodnih radnih mjesta iz različitih privrednih sektora, kao što su drvo, metal, prehrana, IKT, građevinarstvo, tekstil, obuća, koža...

"Uskoro ću završiti srednju školu, a ovaj sajam mi je prava prilika da saznam na koji način lakše mogu da nađem posao", rekao je Milan Rajković, učenik Tehničke škole.

Na sajmu se predstavilo 50 izlagača, od čega više od 30 preduzeća koja traže kvalifikovanu radnu snagu, ali i agencije za posredovanje pri zapošljavanju, obrazovne institucije, ustanove za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, te predstavnici bankarskog sektora i drugi.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka, CIDEA, podsjetio je da je ovo treći sajam zapošljavanja u Banjaluci.

"Na prethodnim sajmovima ponuđeno je ukupno između 700 i 800 radnih mjesta, a zaposlenje je dobilo 200 osoba. Na ovaj način pokušavamo što više da približimo obrazovni sektor i privredu, ali i da ljudi koji traže zaposlenje dođu direktno da komuniciraju s poslodavcem o radnom mjestu", istakao je Milanović.

Novina sajma bila je promocija deficitarnih zanimanja, gdje su srednje škole prezentovale smjerove stručnog obrazovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola, a održana je i panel diskusija o aktuelnim temama u rastućem IT sektoru kako bi se mladima predočio potencijal školovanja za informatičara, jer školovanih informatičara nedostaje u RS i Banjaluci. Danica Nenadić, iz škole programiranja "Kliker", kazala je da je ova škola u potrazi za predavačima.

"Zbog djece koja dolaze, potrebni su nam dodatni predavači koji poznaju robotiku, web programiranje i slično", rekla je ona.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka, kazao je da grad Banjaluka u posljednje vrijeme ima problem s nedostatkom radne snage.

"Moramo zajedno s privrednicima i školama da radimo na stvaranju kadrova koji su deficitarni na našem tržištu rada. Privrednici će morati da rade na povećanju plata kako bi zadržali kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu", istakao je Komljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije